Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Pedro Sánchezt és a szocializmust kritizálta Madridban az argentin elnök

Javier Milei azért érkezett a spanyol fővárosba, hogy díjat vegyen át a régió konzervatív elnökétől.

2024. 06. 22. 15:38
Javier Milei argentin elnök ismét a középpontba került a csípős megjegyzései miatt Madridban (Fotó: AFP/OSCAR DEL POZO)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne hagyják, hogy a szocializmus tönkretegye az életüket – ezt kérte a spanyoloktól az argentin elnök pénteken Madridban. Javier Milei azért utazott a spanyol fővárosba, hogy átvegye a Madridi Közösség Nemzetközi Érdemérmét. Az elismerést a régió néppárti (PP) elnöke, Isabel Díaz Ayuso adta át neki a szabadság védelméért tett erőfeszítései miatt. 

A szabadságot az védi, aki gyakorolja, ezért kapja ma ezt a kitüntetést

– emelte ki beszédében Ayuso.

Milei a díjátadón tartott beszédében ismét kritizálta Pedro Sánchez szocialista (PSOE) spanyol kormányfőt, valamint a szerinte mindenkit elszegényítő és erőszakos szocializmust, ami szerinte rendkívül káros. Ennek igazolására Argentína gazdasági hanyatlását hozta fel példának.

A közgazdasági tudás liberalizmushoz vezet. Ha a szocialisták megértenék a közgazdaságtant, nem lennének szocialisták (...) Sánchez úr annak ellenére, hogy tanult közgazdaságtant vagy nem értette meg, vagy szereti az államot arra használni, hogy elnyomja a spanyol embereket

 – mondta Milei, majd hozzátette, hogy reméli, Spanyolország végül tanul Argentína hibájából. Külön kiemelte, hogy az általa megtett intézkedéseknek köszönhetően sokat javultak hazája gazdasági eredményei. Megemlítette a liberalizmust, mint megoldást az inflációra és az eladósodásra, majd burkolt célzást tett a Sánchez és felesége, Begona Gómez körül kirobbant korrupciós botrányra. A nő ellen áprilisban indult bírósági vizsgálat és július 5-én tesz tanúvallomást, miután azzal gyanúsítják, hogy pozícióját kihasználva állami szerződésekhez és támogatásokhoz segítette hozzá saját ismerőseit. 

A politikusok porózus kezei! Vagy néha a testvérüké, esetleg a partnerüké. Aki meg akarja ezt érteni, az értse meg

– fogalmazott gúnyosan Milei. 

Végül beszédében arra kérte a madridi elnököt és a spanyolokat, hogy ne hagyják, hogy a szocializmus tönkretegye az életüket.

Javier Milei és Pedro Sánchez szocialista spanyol kormányfő májusban feszült egymásnak először az Europa Viva24 konzervatív konferencia után. Milei a rendezvény színpadán a péntekinél is csípősebb megjegyzéseket tett a szocializmusra, valamint a miniszterelnökre és feleségére. A történtek után José Manuel Albares külügyminiszter felszólította az argentin elnököt, hogy kérjen bocsánatot, de mivel nem tette meg, megszüntették a diplomáciai kapcsolatot a két ország között, sőt fontolóra vették azt is, hogy kitiltják Milei-t Spanyolországból, de ez végül nem történt meg. A diplomáciai feszültség miatt a pénteki díjátadót több tüntetés és utcai konfliktus övezte.

Bár Javier Milei-t a díjátadó helyszínén óriási tapssal és ovációval fogadták, Madrid más részein argentinokból álló, illetve feminista csoportok diktátornak nevezték és követelték, hogy azonnal távozzon Spanyolországból.

A baloldali pártok a díjátadó előtt arra szólították fel Isabel Díaz Ayusot, hogy fújja le a rendezvényt és ne adjon semmilyen elismerést az argentin elnöknek. Mivel azonban a néppárti vezető ezt figyelmen kívül hagyta, a szocialisták és a szélsőbaloldali erők most azzal fenyegetőznek, hogy a bíróság elé viszik az érdemérem kérdését, mert véleményük szerint Javier Milei jogtalanul kapta meg azt.

Borítókép: Javier Milei argentin elnök ismét a középpontba került a csípős megjegyzései miatt Madridban (Fotó: AFP/OSCAR DEL POZO)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.