Semjén Zsolt: Ronald Reagannek a jövőt illetően is fontos üzenete van

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szervezett Ronald Reagan-emlékkonferenciát, amelyen magyar és nemzetközi szakértők egyaránt felszólalnak. Az emlékkonferenciát a volt amerikai elnök halálának 20. évfordulóján, június 5-én tartották.

2024. 06. 05. 16:13
REAGAN, Ronald; SEMJÉN Zsolt
Ronald Reagan emlékkonferencia Budapesten
Fotó: Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök-helyettes, aki egyben a Ronald Reagan Emlékbizottság elnöke is, úgy fogalmazott, hogy nem pusztán nemes múltidézés a Ronald Reagan Emlékbizottság és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közös konferenciája, Ronald Reagannek a jövőt illetően is súlyos üzenete van, amely egyre aktuálisabb. Semjén Zsolt kifejtette:

Mára elképesztő ellenszélbe kerültek a reagani konzervatív, keresztény és patrióta, család- és embercentrikus gondolkodás premisszái a világban, amely politikai cselekvés zsinórmértékét a keresztény etika alapján ítélte meg a nemzet szolgálatában. Magyarország ezen gondolatok menedéke a radikális átalakuláson keresztülmenő Európában

– szögezte le.

Feladatunk nemcsak saját nemzetünk, de egész Európa érdekében is, hogy ezeket az értékeket ne csak magánemberi szinten, de a politikában és az államirányításban is őrizzük, mellettük a közügyek intézésében is hitet tegyünk

– hangsúlyozta.

Condoleezza Rice korábbi amerikai külügyminiszter videóban üzent a konferencia résztvevőinek. Köszönetét fejezte ki az emlékbizottságnak, hogy életben tartják Ronald Reagan emlékét és hitvallását Magyarországon, és az amerikai–magyar kapcsolat fontosságát hangsúlyozta. A volt amerikai elnök tiszteletére 2011-ben a Ronald Reagan Emlékbizottság szobrot állított Budapesten.

Shown Kobb, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének kulturális attaséja szerint a magyarországiak is láthatják a volt elnök munkájának hatását az országban, és kiemelte, hogy 

a jelenlegi politikai bizonytalanságban, az orosz–ukrán háború okozta krízisállapotban a volt amerikai elnök a békéért harcolna.

Steven F. Hayward, a Kaliforniai Egyetem professzora és a The Age of Reagan (Reagan kora) című könyv szerzője a volt elnököt egy igazi államférfinak nevezte, egy kifejezetten egyedi konzervatív vezetőnek, aki más volt, mint bárki abban az időben. Elmondása szerint a demokrácia és kommunizmus közötti különbséget a moralitás nézőpontjából közelítette meg, valamint a bel- és külpolitikára egységként tekintett.

John O’Sullivan, a Danube Institute elnöke és igazgatója, a Reagan, Thatcher és II. János Pál pápa egyidejű jelenléte a legmagasabb hivatalokban mint a szovjet rendszer összeomlásának oka című könyv szerzője részletesen beszélt Ronald Reagan két ciklust felölelő munkájáról. Kiemelte, 

Reagan rendkívül fontos szerepet játszott a Szovjetunió összeomlásában, a fegyverkezési versenyben és így az európai helyzet átalakulásában. 

Horváth Attila egyetemi tanár és alkotmánybíró elmondása szerint a volt amerikai elnök kétségtelenül új szintet hozott a nemzetközi és amerikai politikában is. Szemerkényi Réka, Magyarország korábbi washingtoni magyar nagykövete és az International Republican Institute igazgatója pedig kiemelte, hogy sok párhuzam fedezhető fel a volt elnök idejében és a napjainkban tapasztalt dilemmák és kihívások között, biztonsági, gazdasági és erkölcsi szempontból. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője a béke fontosságát hangsúlyozta a konferencián, és kifejezte azon reményét, hogy a választások elhozzák a szükséges változást. 

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Ronald Reagan emlékkonferencián a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2024. június 5-én. MTI/Máthé Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.