Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Újabb uniós tagállamban jöhet előre hozott választás?

Újabb ország követné Franciaország példáját: az európai parlamenti választások eredményének fényében előre hozott választásokat írhatnak ki Írországban. Igaz, a lépés indoka merőben eltér Emmanuel Macron francia elnök döntéséétől.

Forrás: Politico2024. 06. 18. 11:03
Simon Harris ír miniszterelnök
Simon Harris ír miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November környékén előre hozott választásokat tarthatnak Írországban – értesült a Politico brüsszeli hírportál. Bár az országban elvileg csak jövő márciusban tartanának parlamenti választást, Simon Harris miniszterelnök az európai parlamenti választások eredményének fényében kacérkodik a gondolattal, hogy csaknem fél évvel korábban az urnákhoz szólítsa a választókat.

Simon Harris ír miniszterelnök köszönti a szavazatszámláló bizottságot Dublinban 2024. június 9-én, az Írországban tartott európai parlamenti és helyhatósági választások után két nappal
Simon Harris ír miniszterelnök köszönti a szavazatszámláló bizottságot Dublinban 2024. június 9-én, az Írországban tartott európai parlamenti és helyhatósági választások után két nappal (Fotó: MTI/AP/PA/Damien Storan)

A lépés indoka azonban nem az, hogy leszerepeltek volna a kormánypártok. Ellenkezőleg, a közvélemény-kutatásokat évek óta töretlenül vezető ellenzéki Sinn Fein szaladt bele egy váratlan pofonba az EP- és az önkormányzati választásokon, ami jó alkalmat ad a kormány számára, hogy újabb öt évre megszilárdítsa a hatalmát.

A portálnak név nélkül nyilatkozó képviselők az október 25. és november 15. közötti hétvégék valamelyikét tartják a legvalószínűbbnek. Az időzítés attól is függ, hogy mikorra sikerül elfogadtatni a jelenleg napirenden lévő törvényjavaslatokat, elsősorban a költségvetést, így az ír parlament valószínűleg némileg rövidebb nyári szünetre számíthat.

Borítókép: Simon Harris ír miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.