Várhelyi Olivér: Moldova teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges lépéseket

Moldova folyamatosan halad a reformok útján és teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges lépéseket − jelentette ki Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos kedden Luxembourgban.

Forrás: MTI2024. 06. 26. 6:30
Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja
Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztos az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését jelentő, Moldovával tartott első kormányközi konferenciát követő sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet: a feltételek teljesítése Chisinau részéről különösen figyelemre méltó, mivel az ország az ukrajnai háború és a destabilizációs kísérletek miatt kihívásokkal néz szembe.

Az az üzenetünk Moldovának és a moldovai népnek, hogy folytassák ezt az utat, és mi készek vagyunk önökkel együtt megtenni a következő lépéseket

− hangsúlyozta Várhelyi.

Mint mondta, az Európai Bizottság továbbra is támogatni fogja Moldovát, két héten belül elindítja a bővítési folyamat következő lépését, amely az alkalmazandó uniós joganyag kétoldalú átvilágítása. Hozzátette, hogy a csatlakozási tárgyalásoknak átalakító folyamatnak kell lenniük.

Várhelyi rámutatott, hogy a tárgyalások már a kezdetektől fogva pozitív hatással lesznek Moldova társadalmára és gazdaságára, és kézzelfogható előnyökkel járnak majd a polgárok és a vállalkozások számára egyaránt.

Emlékeztetett, hogy a gazdasági és beruházási terv keretében az EU 1,5 milliárd eurót mozgósított állami és magánberuházások formájában olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az energia, a közlekedés, valamint a vállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférése, és az együttműködést folytatni fogják a csatlakozási tárgyalások során is.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter a belga soros uniós elnökség nevében a sajtótájékoztatón kiemelte: Moldova történelme, öröksége, kultúrája Európa szerves részét képezi. Emellett az EU Moldova legnagyobb kereskedelmi partnere, és ez fontos üzleti és külföldi befektetési lehetőségeket jelent a jövőre nézve − tette hozzá.

A belga külügyminiszter szerint Moldova határozott álláspontot képvisel az ukrajnai orosz agresszióval szemben, és igazodik az EU kül- és biztonságpolitikájához. Méltatta továbbá, hogy Moldova jelentős erőfeszítéseket tett a háború elől menekülők befogadására.

Moldova még ezekben a nehéz időkben is rendíthetetlen elkötelezettséget mutat közös európai értékeink iránt

− hangsúlyozta.

Lahbib felhívta a figyelmet, hogy Moldovának még fontos reformokat kell végrehajtania többek között a jogállamiság, az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni küzdelem területén. 

Tisztában vagyunk azzal, hogy a csatlakozási tárgyalások szigorú és igényes folyamatot jelentenek, de bízunk abban, hogy Moldova sikerrel járhat, köszönhetően a moldovai nép eltökéltségének és elkötelezettségének

− jelentette ki a belga külügyminiszter.

Borítókép: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.