Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Világszerte több száz millió ember kényszerül elhagyni az otthonát

A becslések szerint 2023 végére Ukrajna háború előtti lakosságának hatoda menekült külföldre.

Forrás: V4NA2024. 06. 16. 6:07
Borítókép: Kárpátaljai menekültek érkeznek a magyar–ukrán határhoz az Ukrajnában kitört háború elől menekülve (Fotó: Kurucz Árpád)
Forrás: Borítókép: Kárpátaljai menekültek érkeznek a magyar–ukrán határhoz az Ukrajnában kitört háború elől menekülve (Fotó: Kurucz Árpád)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte több ember menekül háború, konfliktus, erőszak és üldöztetés elől, mint valaha. 

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége szerint mintegy 120 millió ember menekül az erőszak, az elnyomás és a háború elől. Ez majdnem tíz százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, a világ népességének mintegy másfél százaléka. 

Ez azt jelenti, hogy a menekültek száma minden idők legmagasabb szintjét érte el – magyarázta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Genfben, megállapítva, hogy a menekülők száma tizenkettedik alkalommal nőtt egymás után az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Globális trendek című éves jelentésében, hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.  

E szembeszökő és növekvő számok mögött számtalan emberi tragédia húzódik meg

– mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, amelyről a Tagesschau német hírportál számolt be.

Múlt év végén az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 31,6 millió menekültet regisztrált. Ezek olyan emberek, akik háború vagy üldöztetés elől menekülve kényszerültek elhagyni hazájukat. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 2023 végére közel 70 millió ember lesz a hazáján belül lakóhelyét elhagyni kényszerült. Az UNHCR a palesztin menekülteket, menedékkérőket, hontalanokat és más csoportokat is számbaveszi jelentésében, amely szerint továbbra is Szíriában van a világ legnagyobb menekültválsága. 

Az UNHCR szerint 13,8 millió szíriai lakos kényszerült elhagyni lakóhelyét az országon belül és kívül. 

A globális kitelepítések súlyosbodásának egyik kulcstényezője a 2023 áprilisában kezdődött pusztító szudáni konfliktus. Tavaly év végén összesen 10,8 millió szudáni lakos volt kitelepítve.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának becslései szerint 2023 végén 3,7 millió volt az Ukrajnában lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek száma. Az ukrajnai menekültek és menedékkérők száma azonban tavaly év végére 275 500 fővel, hatmillióra emelkedett. A becslések szerint 2023 végére Ukrajna háború előtti lakosságának hatoda menekült külföldre, az UNHCR a Közel-Keletet említi másik forró pontként. A Gázai övezetben akár 1,7 millió ember, vagyis a lakosság háromnegyede menekül az erőszak elől. A Kongói Demokratikus Köztársaságban és Mianmarban szintén több millióan vesztették el otthonukat az elmúlt évben a harcok és az erőszak miatt.

Borítókép: Kárpátaljai menekültek érkeznek a magyar–ukrán határhoz az Ukrajnában kitört háború elől menekülve (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.