Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A Chega mellett sok nagy európai párt érdeklődését felkeltette a Patrióták Európáért szövetség

A hírek szerint a magyar–osztrák–cseh szuverenista nemzeti erők összefogása felkeltette több nagy európai párt, mint például az olasz Liga és a lengyel Jog és Igazságosság érdeklődését is. Többen jelezték, hogy készen állnak csatlakozni.

2024. 07. 01. 15:44
AUSTRIA-HUNGARY-POLITICS-DIPLOMACY
Andrej Babis (L), Herbert Kickl (C), az Osztrák Szabadságpárt (FPO) vezetője és Orbán Viktor (R) magyar miniszterelnök és a Fidesz elnöke nyilatkozik a közös sajtóban. konferencia Bécsben, Ausztriában 2024. június 30-án. Fotó: TOBIAS STEINMAURER Forrás: APA-PictureDesk/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Itt egy új korszak kezdődik” – fogalmazott Orbán Viktor, miután Bécsben aláírták a patrióta manifesztumot. A magyar miniszterelnök Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfő társaságában jelentette be az új európai pártszövetség létrejöttét. 

AUSTRIA - EU - POLITIC - PARTY - BABIS - KICKL - ORBAN - PATRIOTS FOR EUROPE -
Orbán Viktor magyar miniszterelnök (képünkön) közös sajtótájékoztatót tartott Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPOe) elnökével és Andrej Babis volt cseh miniszterelnökkel, az ANO cseh párt elnökével a „Patriots for Europe” jobboldali szövetség létrehozásáról az Európai Parlamentben, 2024. június 30-án Bécsben (Fotó: APA-PictureDesk/AFP/Alex Halada)

A magyar miniszterelnök szerint a szuverenista szövetség célja, hogy megváltoztassa az európai politikát. Orbán Viktor szerint az európaiak három dolgot akarnak: békét, rendet és fejlődést, azonban a brüsszeli elittől csak háborút, migrációt és stagnálást kapnak. 

Ahhoz, hogy a Patrióták Európáért pártszövetségből EP-frakció alakuljon legalább 23 parlamenti képviselő szükséges, akik legalább hét tagállamból érkeznek. A Fidesznek és a KDNP-nek összesen 11 képviselője, az osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) hat, az ANO-nak pedig hét van. Ez így összesen 24 európai parlamenti képviselő három tagállamból, tehát még négy másik országból kellenek csatlakozók. Ez pedig nem lehetetlen.

Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes, a Liga elnöke üdvözölte a patrióta csoport kezdeményezését.

Ma még a korábbinál is nagyobb szükség van az európai patrióták összefogására, csak erőegyesítéssel lehet megváltoztatni Európát és politikai alternatívát kínálni a baloldallal szemben

– hangsúlyozta Salvini.

Az olasz politikus közösségi oldalán azt írta: a baloldali erők az utóbbi években tönkretették Európát. A Liga évek óta dolgozik annak érdekében, hogy minél több olyan pártot tudjon bevonni egy más Európa építésébe a baloldal nélkül – tette hozzá.

Salvini hétfőn egy rádióinterjúban az új szövetséghez való csatlakozás lehetőségéről így fogalmazott:

Helyes útnak tartom minden olyan alakulat létrejöttét, amely a munkát, a családot, a fiatalok jövőjét helyezi a középpontba.

A napokban pedig a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki a Politicónak beszélt arról, hogy szükség van egy új csoport létrehozására.

A  Brussels Signal pedig arról írt, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójának második legnagyobb pártja, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kilépéssel fenyegetőzik. 

A Patrióták Európáért pedig egy olyan szövetség lehet, amihez a Fidesz régi szövetségesének számító lengyel Jog és Igazságosság is csatlakozhat.

Mivel az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az Identitás és Demokrácia-frakció egyik vezető ereje, valószínű, hogy mások is követhetik őket az újonnan alakult patrióta szövetségbe. Az ID legtöbb képviselőjét a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés (RN) adja, amely harminc képviselővel szállhat be Orbán Viktorék mellé.

A portugál Chega párt elnöke, André Ventura már bejelentette: része kíván lenni a bécsi manifesztumban lefektetett szuverenista erők összefogásának, az ezt célzó javaslatot pártja döntéshozó testületei elé terjeszti.

Kik csatlakozhatnak még?

Sajtóértesülések és elemzők szerint több párt is csatlakozhat még a szövetséghez: a Matteo Salvini vezette olasz Liga (8 EP-képviselő), Geert Wilders holland Szabadságpártja (6 EP-képviselő), a belga európai parlamenti választáson győzelmet arató Flamand Érdek  (3 EP-képviselő), valamint a Dán Néppárt (1 EP-képviselő) és az Észt Konzervatív Néppárt (1 EP-képviselő).

Ez így együtt pedig már 43 képviselő összesen nyolc országból, amivel akár a legnagyobb jobboldali európai parlamenti képviselőcsoporttá válhat az új politikai formáció.

Borítókép: Andrej Babis (L), volt cseh miniszterelnök, az ANO cseh párt elnök, Herbert Kickl (C), az Osztrák Szabadságpárt (FPO) vezetője és Orbán Viktor (R) magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke nyilatkozik a közös sajtókonferencián Bécsben, Ausztriában 2024. június 30-án (Fotó: APA-PictureDesk/AFP/Tobias Steinmaurer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.