A szlovák SMER valószínűleg független marad

Robert Fico szlovák miniszterelnök SMER pártja valószínűleg egyik pártcsaládhoz sem fog csatlakozni az Európai Parlamentben.

Forrás: Brussels Signal2024. 07. 12. 15:11
FICO, Robert
Vedrõdújfalu, 2024. július 8. Robert Fico szlovák miniszterelnök (b2) az idei búzatermést nézi Richard Takac szlovák mezõgazdasági miniszter (b) és Emil Macho, a Szlovák Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnökhelyettese társaságában a nyugat-szlovákiai Vedrõdújfalu (Slovenská Nová Ves) határában 2024. július 8-án, négy nappal azt követõen, hogy a szlovák fõügyészség terrortámadássá minõsítette az 59 éves kormányfõ merénylõje ellen felhozott vádakat. Ficót május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi, Juraj Cintula, akit eredetileg elõre megfontolt gyilkossági kísérlet gyanújával tartóztattak le. Fico szándéka szerint fokozatosan visszatér kormányfõi feladatai ellátásához. MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novak Fotó: Jaroslav Novak
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico szlovák miniszterelnök július 11-én kijelentette, hogy kormánypártja, a SMER–SSD távol marad az Európai Unió Parlamentjének szocialisták és demokraták (S&D) frakciójától, és jelezte, hogy valószínűleg nem fog más szövetségekhez sem csatlakozni, írta a Brussels Signal. 

Az S&D tavaly októberben függesztette fel a SMER-t és a szlovák kormánypártot, a HLAS-t, miután a pártok megállapodtak egy jobboldali párttal a kormányalakításról.

Fico a párt YouTube-csatornáján közzétett videóüzenetében elmondta, hogy pártja nem ért egyet az S&D pártcsalád számos nézetével.

Arról is szót ejtett, hogy írt a szociáldemokraták vezetőinek, hogy a SMER szövetségbe való újbóli felvételének feltétele, hogy szuverén álláspontot tudjon képviselni olyan témakörökben, mint az orosz–ukrán háború, a migráció és hasonló kérdések.

Ha valahová el kell mennünk, és papagájként kell ismételgetnünk azt, amit mások akarnak, és ami szöges ellentétben áll a szlovák nemzetállami érdekekkel, akkor előre szólok, hogy köszönjük, de a képviselőink inkább függetlenek maradnak

– mondta Fico.

Fico azóta lábadozik, hogy május közepén egy támadó közvetlen közelről négy lövéssel megsebesítette, a támadás miatt többórás műtétre volt szüksége. A múlt héten jelent meg először a nyilvánosság előtt, egy állami ünnepségen mondott beszédet, és ezen a héten már részt vett a kormányülésen is.
Kormánya a tavalyi hatalomátvétel után leállította az Ukrajnának nyújtott állami katonai támogatást, és Fico, akárcsak Orbán Viktor miniszterelnök, gyors béketárgyalásokat szorgalmazott.

 

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök az idei búzatermést nézi (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novak)


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.