A titkosszolgálat vizsgálja, hogyan juthatott ilyen közel a Trump elleni merénylő

Az amerikai titkosszolgálat vizsgálja, hogy egy felfegyverkezett merénylő hogyan tudott ilyen közel kerülni Donald Trump volt elnökhöz a pennsylvaniai nagygyűlésén.

Forrás: The Independent2024. 07. 14. 9:00
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje integet, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje integet, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fegyveres, akit a titkosszolgálat munkatársai öltek meg, több lövést adott le a színpadra a gyűlés helyszínén kívüli magaslati pozícióból –  írta meg a The Independent. 

A titkosszolgálatok vizsgálják, hogy egy AR–15 fegyverrel, hogyan juthatott ilyen közel a merénylő.  
AR–15-höz hasonló stílusú puskák számos méretben kaphatók, és a gyártótól függően számos lehetőség közül választhatnak (Forrás: Wikipedia)

Az Associated Press több mint egy tucat, a Trump-gyűlésen készült videó és fotó, valamint a helyszínről készült műholdas felvételek elemzése azt mutatja, hogy a lövöldöző meglepően közel tudott kerülni a színpadhoz, ahol a volt elnök beszélt. A közösségi médiában közzétett és az AP által geolokalizált videón egy szürke terepszínű ruhát viselő férfi holtteste látható, amint mozdulatlanul fekszik egy konténer tetején, a Butler Farm Show területétől északra, ahol Trump gyűlését tartották.

A tető kevesebb mint 150 méterre volt attól a helytől, ahol Trump beszélt, ami olyan távolság, ahonnan egy tisztességes lövész észszerűen eltalálhat egy emberi méretű célpontot. Csak összehasonlításképpen: 150 méter az a távolság, ahonnan az amerikai hadsereg újoncainak egy méretarányos emberi méretű sziluettet kell eltalálniuk, hogy az M16-os támadófegyverrel képezzék magukat az alapkiképzésen. Az AR–15, ahogy a Trump-gyűlésen lövöldözőnek is volt, a katonai M16 félautomata polgári változata – áll az Independent összeállításában. 

Alejandro Mayorkas, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere elmondta, hogy minisztériuma és a titkosszolgálat a bűnüldöző szervekkel együttműködve vizsgálja a lövöldözést. Az elnökjelöltek és kampányrendezvényeik biztonságának fenntartása a minisztérium egyik legfontosabb prioritása – mondta.

„A lehető leghatározottabban elítéljük ezt az erőszakot, és elismerésünket fejezzük ki a titkosszolgálatnak a mai gyors fellépésükért” – mondta Mayorkas. „Együttműködünk Biden elnökkel, Trump volt elnökkel és kampánystábjaikkal, és minden lehetséges intézkedést megteszünk, hogy biztosítsuk védelmüket” – tette hozzá.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje integet, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.