A világ minden tájáról érkeznek az üzenetek Donald Trumpnak + videó

A világ elnökei és miniszterelnökei támogatásukról biztosították Donald Trump volt amerikai elnököt, és felszólaltak a politikai erőszak ellen, miután a republikánus jelölt ellen egy pennsylvaniai kampánygyűlésen merényletet kíséreltek meg.

2024. 07. 14. 9:03
Rendõrõk a támadás helyszínén, miután lövések dördültek Donald Trump volt amerikai elnöknek, a Republikánus Párt elnökjelöltjének beszéde közben a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésén 2024. július 13-án. A politikus a jobb fülén megsérült, de a titkosszolgálat védőgyűrűjében a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Rendõrõk a támadás helyszínén, miután lövések dördültek Donald Trump volt amerikai elnöknek, a Republikánus Párt elnökjelöltjének beszéde közben a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésén 2024. július 13-án. A politikus a jobb fülén megsérült, de a titkosszolgálat védőgyűrűjében a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keir Starmer brit miniszterelnököt megdöbbentették a sokkoló jelenetek a kampánygyűlésen, és legjobb kívánságait küldte át Trumpnak. 

Donald Trump volt amerikai elnököt, a Republikánus Párt elnökjelöltjét (k) a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei veszik körbe a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)
Donald Trump volt amerikai elnököt, a Republikánus Párt elnökjelöltjét (k) a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei veszik körbe a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)

A politikai erőszaknak semmilyen formában sincs helye társadalmainkban

 – írta a brit politikus az X közösségi oldalon.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a reakciójában úgy fogalmazott: rosszul lett a lövöldözéstől, s szerinte az erőszak elfogadhatatlan.

A gondolataim Trump volt elnökkel, az esemény résztvevőivel és minden amerikaival vannak

 – tette hozzá.

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar kormányfő is bejegyzésben reagált a merényletre. Orbán Viktor leszögezte: 

Imádkozunk Trump elnök úrért!

Magyarország szomszédja, az uniós tagjelölt Szerbia államfője is mély aggodalmának adott hangot a Donald Trump elleni támadás miatt. Alekszandar Vucsics az X-en osztotta meg gondolatait. 

Mély aggodalmamat fejezem ki a volt amerikai elnök és Szerbia barátja, Donald Trump elleni merénylet miatt, és határozottan elítélem az erőszakot, mint a politikai konfrontáció egyik módját. Mielőbbi felépülést kívánok neki, tudván, hogy még erősebben jön ki ebből a küzdelemből

 – jelentette ki Vucsics.

Josep Borrellt, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét is megdöbbentette a támadás híre.

Ismét a politikai képviselőkkel szembeni elfogadhatatlan, erőszakos cselekményeknek vagyunk tanúi

 – írta.

Narendra Modi indiai miniszterelnök pedig kijelentette, hogy mélyen aggasztja a barátja elleni támadás. Hozzátette: határozottan elítéli az incidenst. Az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban – fűzte hozzá.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök aggodalommal követi a Pennsylvaniából érkező híreket, és mielőbbi felépülést kívánt Trumpnak.

Reményét fejezte ki, hogy a választási kampány következő hónapjaiban a párbeszéd és a felelősség felülkerekedik a gyűlölet és az erőszak felett.

Benjamin Netanjahu izraeli vezetőt és feleségét, Sarat is megdöbbentette a Trump elnök elleni nyilvánvaló támadás. 

Imádkozunk biztonságáért és mielőbbi felépüléséért

 – jegyezte meg az X-en Netanjahu.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap kijelentette, hogy mélyen sokkolta a lövöldözés, és hozzátette: 

Mihamarabbi felépülést kívánok Donald Trumpnak, és részvétemet fejezem ki az ártatlan áldozat családjának. A politikai erőszaknak nincs helye a demokráciában.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök aláhúzta, hogy a lövöldözést a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének határozottan el kell ítélnie.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is reagált a történésekre. Az X-en közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, megdöbbenve értesült a Donald Trump elleni támadásról. Egyebek mellett az írta:

Az ilyen erőszaknak nincs igazolása, és nincs helye sehol a világon. Soha nem szabad az erőszaknak érvényesülnie. Megkönnyebbültem, amikor megtudtam, hogy Donald Trump biztonságban van, és mielőbbi felépülést kívánok neki. Részvétem a támadás áldozatai közeli hozzátartozóinak.

Mint azt lapunk korábban megírta, A republikánus elnökjelöltnek a Pennsylvania állambeli Butler település közelében tartott választási nagygyűlési beszédét annak megkezdése után szakították félbe lövések. A korábbi amerikai elnök a jobb fülénél sérült meg.

„Pontosan két hónappal ezelőtt felhívtam a figyelmet arra, hogy az USA-ban szó szerint ösztönzik a politikai ellenfelek elleni gyűlöletkeltést, és példákat hoztam az elnökök és elnökjelöltek elleni merényletkísérletek és merényletek amerikai hagyományára is” – írta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegram-csatornáján a merénylet hírére reagálva.

„A politikának az eszmék harcának kell lennie, s nem lehet benne helye az erőszaknak” - hangsúlyozta Petr Fiala cseh kormányfő a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merénylettel kapcsolatban vasárnap Prágában, az MTI tudósítása szerint. A Donald Trump elleni támadás azonnal a cseh média központi témájává vált. A közszolgálati hírtelevízió és hírrádió (CT24 és a Raduozurnál) már éjfél után megszakította adását, s kizárólag a merénylettel foglalkozik.

„Határozottan elítélem a merényletet és gyors felépülést kívánok Donald Trumpnak” - írta Petr Fiala az X közösségi oldalon megjelent bejegyzésében.
„A demokráciában nézeteinket a választásokon való részvétellel és szóban kell kinyilvánítani, egész sor lehetőségünk van, de a fegyverek használata, az erőszak elfogadhatatlan” - nyilatkozta Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlamenti alsóház, a Képviselőház elnöke.
„Gondolatban önnel, családjával és sérüléseket szenvedett hívei családjaival vagyunk elnök úr” - írta Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnöke a szociális hálón.
Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője elítélte a lövöldözést, és „politikai erőszakcselekménynek" nevezte azt.    


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén felemelte szavát a politikai erőszak ellen, jobbulást kívánva az amerikai politikusnak. Aláhúzta: a NATO-tagok közösen állnak ki a szabadság és a közös értékek védelméért.


Dick Schoof holland kormányfő ugyancsak elítélte a támadást.

Hszin Csin-ping kínai elnök együttérzését és aggodalmát fejezte ki a Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt - közölte vasárnap közleményében a kínai külügyminisztérium. „Hszi Csin-ping kínai elnök együttérzését fejezte ki Trumpnak, aki a lövöldözésben megsebesült” - áll a külügyi tárca közleményében, hozzátéve, hogy Peking is figyelemmel kíséri a volt amerikai elnök elleni merénylet körülményeit.

„Gondolataim Donald Trump elnökkel vannak, aki merénylet áldozata lett. Mielőbbi felépülést kívánok neki. Egy néző meghalt, többen megsérültek. Ez tragédia a demokráciáink számára. Franciaország osztozik az amerikai nép megdöbbenésében és felháborodásában” - írta a francia elnök Emmanuel Macron.

Olaf Scholz német kancellár mielőbbi gyógyulást kívánt Donald Trumpnak, és az X-en azt írta, hogy „az ilyen erőszakos cselekmények fenyegetik a demokráciát”. Hozzátette: a Donald Trump elleni támadás „megvetendő”. „Mielőbbi felépülést kívánok neki. Gondolataim mindazokkal is vannak, akiket érintett a támadás” - írta a szociáldemokrata politikus. 

Borítókép: Rendőrők a támadás helyszínén, miután lövések dördültek Donald Trump volt amerikai elnöknek, a Republikánus Párt elnökjelöltjének beszéde közben a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésén 2024. július 13-án. A politikus a jobb fülén megsérült, de a titkosszolgálat védőgyűrűjében a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.