Ami itt jön, abból mi kimaradunk

– Magyarország álláspontja változatlan: nem veszünk részt a NATO Ukrajnát támogató missziójában – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a washingtoni NATO-csúcstalálkozón.

2024. 07. 10. 11:43
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozások szerint a NATO olyan missziót indít, amely koordinálja majd az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat és a katonai kiképzést az orosz–ukrán háború során. Magyarország álláspontja azonban változatlan, nem veszünk részt a misszióban és nem küldünk fegyvert – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A NATO-csúcstalálkozón most az a várakozás, hogy meghozzák azt a döntést, amely arról szól, hogy a NATO egy Ukrajnát támogató missziót indít, amelynek keretében mind a fegyverszállításokat, mind a katonai kiképzést koordinálni fogják. A mi álláspontunk világos, mi ebből ki fogunk maradni. Megállapodásunk van a mostani főtitkárral és ígéretünk van a leendő főtitkártól is, hogy Magyarország ebből az Ukrajnát támogató NATO-misszióból ki fog maradni. Magyar katonát ilyen akcióhoz nem adunk, magyar adófizetők pénzét ilyen akcióhoz nem adjuk és Magyarország területét sem adjuk ilyen akciók végrehajtásához, fegyvert pedig továbbra sem szállítunk. Ez a pozíciónk biztosítja azt, hogy Magyarország biztonságát, a magyar emberek biztonságát meg tudjuk védeni

− fogalmazott a Facebookra feltöltött videójában Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.