Biden megint nem volt meggyőző, visszalépésre szólítják fel az idős elnököt

Erőteljesnek és alkalmassága bizonyítékának szánta a NATO-tagországok vezetőit üdvözlő beszédét Joe Biden amerikai elnök, de úgy tűnik, nem érte el a célját. A kongresszus demokrata képviselőinek megbeszélésén a beszámolók szerint szomorú hangulat uralkodott.

2024. 07. 10. 9:39
Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom perces beszéddel köszöntötte a NATO-tagállamok megjelent vezetőit Joe Biden amerikai elnök Washingtonban. Szavai nem csak üdvözletként szolgáltak: a mostani beszéddel jórészt a két héttel ezelőtti élő televíziós vita katasztrofális fiaskóját szerette volna feledtetni, de a nemzetközi beszámoló szerint a súgógépről felolvasott szavaival nem sikerült meggyőznie hallgatóságát.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnök
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

Biden beszédének fő témája az orosz–ukrán háború volt, amely szerinte „sorsfordító pillanat” a NATO életében, a katonai szövetség pedig „erősebb, mint valaha”.

A háború úgy ér véget, hogy Ukrajna szabad és független ország marad

– idézte az amerikai államfő szavait a BBC.

Az elnök egy újabb fegyverszállítmányt is bejelentett Ukrajna számára, ezen belül több légvédelmi rendszert kap majd a háborúban álló ország. Az Egyesült Államok, Németország és Románia – Hollandia segítségével – Patriotokat küld, míg Olaszország egy annak megfelelő olasz–francia gyártmányú SAMP/T légvédelmi rendszert ajánlott fel – írta a The Guardian brit napilap.

Összességében Ukrajna több száz további elfogórakétát kap a következő egy év során, amelyek segítenek megvédeni az ukrán városokat az orosz rakétáktól és az ukrán csapatokat a frontvonalakon a támadásokkal szemben

– fogalmazott az amerikai államfő.

Beszéde végén Biden a színpadra szólította Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkárt, akinek a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet adományozta.

Biden szereplése nem csupán a NATO-tagállamok vezetőit nem győzte meg az újabb ciklusra való alkalmasságáról, de a jelek szerint saját pártját sem. Az amerikai törvényhozás demokrata képviselőinek a pártvezetéssel kapcsolatos megbeszélésén a beszámolók szerint szomorú hangulat uralkodott, és 

újabb képviselő szólította fel az idős elnököt, hogy lépjen vissza a jelöltségtől – írja az NBC News amerikai hírtelevízió.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.