Bővül a Patrióták Európáért, cseh EP-képviselők csatlakoznak

Az Eskütétel – Motorosok Önmaguknak pártkoalíció közölte, értékeik egybeesnek a patrióták értékeivel.

Forrás: MTI2024. 07. 10. 14:41
KICKL, Herbert; ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) beszél, mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b) és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (j) sajtótájékoztatón Bécsben 2024. június 30-án. Fotó: Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh Eskütétel – Motorosok Önmaguknak (Prísaha – Motoristé sobe) pártkoalíció két európai parlamenti (EP-) képviselője a Patrióták Európáért frakcióhoz csatlakozik – jelentette be egyikük, Filip Turek szerdán prágai sajtótájékoztatóján. Turek szerint döntésüket az értékrendjük alapján hozták meg. A két képviselő a Patrióták Európáért, valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) között mérlegelve választott.

A Patrióták értékei egybeesnek pártjaink értékeivel: kritikusan viszonyulnak a zöldmegállapodáshoz, támogatják a nemzetállamok szuverenitásának fenntartását, ellenzik az Európai Unió föderalizálását és határozott álláspontjuk van a migráció kérdésében is

– mondta Turek, a Motorosok Önmaguknak elnöke.

Úgy vélte: nem volt semmi értelme, hogy „betolakodjanak az ECR soraiba”, ahol nem volt érdeklődés irántuk, ráadásul a legerősebb cseh kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) is jelezte, hogy megakadályozza a csatlakozásukat.

A Patrióták Európáért frakciójába ül a legnagyobb cseh ellenzéki erő, az Elégedetlen Polgárok Szövetsége (ANO) is. A frakciónak jelenleg 84 képviselője van, az ECR-nek 78. Petr Fiala cseh kormányfő, az ODS elnöke hétfőn élesen bírálta a Patrióták Európáért frakciót, mely szerinte „tudatosan vagy tudattalanul Oroszország érdekeit szolgálja, s ezzel veszélyezteti Európa biztonságát és szabadságát”. Andrej Babis volt cseh kormányfő, az ANO elnöke visszautasította Fiala kijelentéseit, beteges hazudozónak nevezve a miniszterelnököt.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) beszél, mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b) és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (j) sajtótájékoztatón Bécsben 2024. június 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.