Brüsszel be akarja tiltani az X (régi nevén Twitter) működését?

Elon Musk azt állítja, hogy az Európai Unió titkos alkut próbált kötni vele egy, az EU által irányított cenzúra érdekében.

2024. 07. 13. 6:23
Elon Musk, a Tesla és a SpaceX társalapítója és az X Holdings Corp. tulajdonosa beszél a Milken Institute globális konferenciáján a Beverly Hilton Hotelben 2024. május 6-án a kaliforniai Beverly Hillsben.
Elon Musk, a Tesla és a SpaceX társalapítója és az X Holdings Corp. tulajdonosa beszél a Milken Institute globális konferenciáján a Beverly Hilton Hotelben 2024. május 6-án a kaliforniai Beverly Hillsben. Fotó: Apu Gomes / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk felfedi az igazságot az EU-ról. Micsoda fickó

– így reagált Nigel Farage az X-en, miután Elon Musk kiteregette a brüsszeli szennyest.

Korábban Elon Musk azt írta: 

Az Európai Bizottság illegális titkos alkut ajánlott [X]-nek: ha csendben cenzúrázunk anélkül, hogy bárkinek is szólnánk, nem bírságolnak meg minket.

 Musk azt állította, hogy „a többi platform elfogadta ezt az alkut”, de ő nem.

A nagyvállalkozó hozzátette: 

Várjuk a nyilvános bírósági csatát, hogy az európai emberek megtudhassák az igazságot.

Az Európai Unió szerint az X nem eléggé átlátható, ezért megkövetelik a közösségi médiaplatformoktól, hogy kezeljék az „illegális tartalmakat” és a „közbiztonságot fenyegető kockázatokat”. Az Európai Unió azt is közölte, hogy elégedetlen az X ellenőrző rendszerével, mondván, hogy az „nem felel meg az iparági gyakorlatnak”. Brüsszel többek közt a pénzért megvásárolható kék pipákat kifogásolja.

A jelentés szerint, ha az X/Musk nem hajlandó meghajolni az Európai Unió követelései előtt, akkor megbírságolhatják a vállalatot globális forgalmának hat százalékával, és „jelentős változtatásokat követelhet” a vállalat vezetését illetően. Elméletileg az X-et akár el is tilthatnák az európai működéstől - számol be a Breitbart.

A Breitbart hivatkozva korábbi írására közli, hogy az Európai Unió elfogadott digitális szolgáltatási törvénye (DSA) értelmében, amely „példátlan szintű állami felügyeletet” biztosít az interneten, az Európai Bizottság legalább 19 online platformot a legszigorúbb szintű cenzúra alá helyez. Thierry Breton, a belső piacért felelős európai biztos az intézkedés bejelentésekor elmondta: „A nagy méret nagy felelősséggel jár”. Korábban figyelmeztették a Twitter új főnökét, Elon Muskot, hogy a mikroblogging-oldalt a betiltás veszélye fenyegeti az Európai Unióban, ha visszaállítja a vállalat szólásszabadsággal kapcsolatos elveit.

Bár a törvényjavaslat azt állítja, hogy megpróbálja védeni a szólásszabadságot, Breton maga is támogatta, hogy a Big Tech a saját kezébe vegye a cenzúrát, korábban támogatását fejezte ki a Twitter azon döntése mellett, hogy 2021-ben betiltotta az akkori elnök Donald Trumpot, mondván, hogy a technológiai vállalatok „felismerték felelősségüket, kötelességüket és eszközeiket az illegális vírustartalmak terjedésének megakadályozására”.

Borítókép: Elon Musk, a Tesla és a SpaceX társalapítója és az X Holdings Corp. tulajdonosa beszél a Milken Institute globális konferenciáján a Beverly Hilton Hotelben 2024. május 6-án a kaliforniai Beverly Hillsben (Fotó: Apu Gomes / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.