Csattanós választ adott a brüsszeli lépésekre Dömötör Csaba

A néppárti-baloldali többség jó nagy erővel rúgta fel az Európai Parlament szabályait a vezetői tisztségek ügyében, hogy a patrióta politikusok ne kaphassanak tisztséget.

Forrás: Facebook2024. 07. 26. 13:25
WEBER, Manfred
Az Európai Bizottság elnökének választása Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig hogy elkezdődött a ciklus, a néppárti-baloldali többség máris jó nagy erővel felrúgja az Európai Parlament írott szabályait. Erről beszélt a Facebookra feltöltött videójában Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta: általában szokás, nemcsak az Európai Parlamentben, hanem itt, a magyar Országgyűlésben is, hogy a vezetői tisztségeket a választási eredményeknek megfelelően osztják el. 

Tehát annak megfelelően, hogy mekkorák a képviselőcsoportok. Ez vonatkozik a parlamenti alelnökökre, a szakbizottsági vezetőkre, benne van egyébként az eljárási szabályzatban. Ezt sikerült most felrúgni, mégpedig úgy, hogy az Európai Néppárt a szokásos módon összeállt a baloldallal. Ez egyébként egy háborút látványosan támogató koalíció

– fogalmazott a politikus.

Dömötör Csaba kijelentette: a cél az az volt, hogy a választók jelentős részét képviselő patrióta politikusok ne kaphassanak tisztséget, azok pedig főleg ne, akik békét szeretnének. Hozzátette: 

Ebben a műveletben a Tisza Párt is aktívan részt vett. Kaptak is egy olyan bizottsági vezetői helyet, amelyet arányossági alapon más kapott volna. Ez ám az újféle demokratikus stílus.

A parlamenti államtitkár kifejtette: összehasonlításképp, miközben a kormánypártoknak idehaza kétharmados többségük van, az ellenzék számos vezetői helyet kap az Országgyűlésben. Sokkal többet kapnak, mint amit törvény előírna. Több parlamenti alelnök ellenzéki. Ellenzéki vezetője van a Nemzetbiztonsági Bizottságnak, a Költségvetési Bizottságnak és három további szakbizottságnak. Sok szakbizottsági alelnököt is ők adnak.

Képzelje csak el mindenki, hogy milyen cirkuszolás menne akkor, ha a magyar Országgyűlés fosztotta volna meg az ellenzéket ezektől a helyektől. Egész biztosan lenne óriási médiahadjárat, és lenne elítélő határozat az Európai Parlamentben, amit pont azok szavaznának meg, akik most felülírják a saját szabályaikat és el akarnak minket hallgattatni. Emlékezzünk majd erre, amikor legközelebb számonkérik rajtunk a jogállamiságot

– zárta gondolatait Dömötör Csaba.

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. július 18-án (Fotó: MTI/Purger Tamás)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.