Egyre inkább terjed az erőszak a német vasútvonalakon

Két hónappal ezelőtt a Focus című német lap arról számolt be, hogy a türingiai helyi vonatokon gombamód megszaporodtak az erőszakos bűncselekmények. Az elkövetők közül akkoriban sokan menedékkérők voltak. A vasúti dolgozók arra panaszkodnak, hogy a veszélyhelyzet a mai napig nem javult.

2024. 07. 26. 5:20
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet-német regionális vonatokon tapasztalható, időnként súlyos erőszakproblémák a közelmúltban országos felháborodást váltottak ki, és már a politikusokat is számonkérték.  Május közepe óta arról cikkezik a német sajtó, hogy késes támadások és egyéb erőszakos bűncselekmények jellemzik a türingiai regionális vonatjáratokat. 

Az alkalmazottakat rendszeresen fizikailag bántalmazzák, leköpik, inzultálják, fenyegetik vagy lökdösik

– számolt be Steffi Recknagel a Focus online-nak adott interjújában. Az 55 éves nő a türingiai vasúti és közlekedési szakszervezet (EVG) irodáját vezeti. Fabian Weissbarth, az EVG kommunikációs vezetője megerősítette, hogy a probléma nemcsak Türingiában, hanem más tartományokban is jelen van. 

A vasúti dolgozókat és utasokat fenyegető növekvő kockázatokra tekintettel Mario Noack, a türingiai EVG azt követelte, hogy a tartományi kormányok fokozzák a biztonsági ellenőrzéseket a vonatokon, és több alkalmazottal biztosítsák, hogy senkinek se essen baja egy-egy utazás alatt. 

Annak érdekében, hogy ezeket és más követeléseket a helyi és tartományi politikusok, a társadalom és a közlekedési vállalatok meghallgassák, az EVG biztonsági konferenciát fogunk szervezni Türingiában

– emelte ki a sajtónak Mario Noack.

A vasúti dolgozók szerint többnyire továbbra is migránsokkal van a legnagyobb baj, de németek is gyakran balhéznak. A dolgozók tehetetlenek ilyen esetekben.

Ha utazás közben történik valami, most már előfordul, hogy az elkövetők azt mondják nekem, jobb, ha félrenézek, különben én leszek a következő áldozat

– panaszkodott Steffi Recknagel.

 

Nem mernek dolgozni

Recknagel azt is elmesélte, hogy vannak alkalmazottak, akik azt mondják, ha ennyi migráns utazik a vonaton, inkább nem ellenőrzik a jegyeket. Sok esetben a mozdonyvezető mellett maradnak, mert ott nagyobb biztonságban érzik magukat. Mások bezárkóznak az egyik kabinba, és ott várják meg a végállomást.

A biztonságiak egyébként, azon túl, hogy csekély a számuk, nem tehetnek semmit azon kívül, hogy a következő államosán leszállítják a randalírozó utasokat. Az elkövetőket ezután általában elviszi a rendőrség és kihallgatják, de azonnal elengedik őket, és néhány nap múlva ugyanazokkal az elkövetőkkel találkoznak a járatokon. 

A szakszervezetis szerint nemcsak az állami vasúttársaság szenved, hanem a magáncégek is, mint az Erfurter Bahn és az Abellio. 

 

Figyelmeztetés a politikusoknak

A vasúti dolgozók egy petíciót is írtak, amelyben a tartományi kormányoktól és a szövetségi kormánytól is azt követelték, hogy tegyenek valami az ügyben, a helyzet ugyanis tarthatatlanná vált. Ez megtette a hatását, hiszen április végén és május elején két válságcsúcsra gyűltek össze az illetékesek, köztük a türingiai migrációs biztos, a vasút, a rendőrség, a belügyminisztérium, a közlekedési minisztérium és az államigazgatási hivatal képviselői.

Valamennyien arra jutottak azonban, hogy a regionális vonatokkal kapcsolatos biztonsági kérdések nem az adott szerv hatáskörébe tartoznak. Az egyes hatóságok régóta egymásra mutogatnak ebben az ügyben. Türingia tartomány azonban már most is támogat egyes vasúttársaságokat a biztonsági szolgáltatások finanszírozásában kiválasztott útvonalakon. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a kormány pénzt ad a vasúttársaságoknak, hogy azok több biztonsági őrt alkalmazhassanak a vonatszemélyzet és az utasok védelmére.

Borítókép: Egyre inkább terjed az erőszak a német vasútvonalakon (Fotó: AFP/DPA/Hannes P. Albert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.