Eluralkodott a káosz a választások után

Tömegtüntetések törtek ki a vitatott választási eredmény után Venezuelában. Az ellenzék szerint az ő jelöltjük győzött.

Forrás: BBC2024. 07. 30. 6:57
MADURO MOROS, Nicolás
Nicolás Maduro elnök választási plakátját égetik el az előző napi venezuelai elnökválasztás hivatalos eredménye miatt tiltakozók Caracasban 2024. július 29-én. (Fotó: MTI/AP/Matias Delacroix) Fotó: Matias Delacroix
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A venezuelai biztonsági erők könnygázt és gumilövedéket vetettek be a vasárnapi választások vitatott eredménye miatt tiltakozó emberek ellen. A megmozduláson több ezren vettek részt Caracas központjában, néhányan kilométereket gyalogoltak a várost körülvevő hegyek nyomornegyedeiből az elnöki palota felé, csak azért, hogy részt vehessenek a tüntetésen.

Az előző napi venezuelai elnökválasztás hivatalos eredménye miatt tiltakoznak Caracasban 2024. július 29-én. (Fotó: MTI/AP/Cristian Hernández)
Az előző napi venezuelai elnökválasztás hivatalos eredménye miatt tiltakoznak Caracasban 2024. július 29-én (Fotó: MTI/AP/Cristian Hernández)

A venezuelai fővárosban egy nappal azután törtek ki zavargások, hogy Nicolás Maduro elnök bejelentette, hogy győzött. Az ellenzék ugyanakkor vitatja az eredményeket. Szerintük az ő jelöltjük, Edmundo González Urrutia nyert a szavazatok 73,2 százalékával.

A választás előtti közvélemény-kutatások is az ellenzék egyértelmű győzelmét jelezték előre.

Számos nyugati és latin-amerikai ország, valamint nemzetközi szervezetek, köztük az ENSZ is arra szólította fel a venezuelai hatóságokat, hogy adják ki az egyes szavazóhelyiségek jegyzőkönyveit.

Venezuelában eközben az utcákon megerősítették a katonai és rendőri jelenlétet, vízágyúkat vittek Caracas utcára, hogy megpróbálják feloszlatni a tömeget és megakadályozzák, hogy az elnöki palota felé közeledjenek.

Az emberek válaszul azt skandálták: 

Szabadság, szabadság!

Maduro azzal vádolta az ellenzéket, hogy puccsra szólít fel az eredmények vitatásával.

Nem ez az első alkalom, hogy szembesülünk azzal, amivel ma

 – mondta.

Alejandro Pena Esclusa venezuelai mérnök, író, elemző és politikai tanácsadó, az Alapjogokért Központ szenior kutatója. (Fotó: Alapjogokért Központ)
Alejandro Pena Esclusa venezuelai mérnök, író, elemző és politikai tanácsadó, az Alapjogokért Központ szenior kutatója (Fotó: Alapjogokért Központ)

A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint Venezuelában súlyos válság és zűrzavar lesz az elkövetkező napokban. Alejandro Pena Esclusa, az Alapjogokért Központ szakértője szerint a venezuelai rezsim újabb csalásáról van szó.

A venezuelai szocialista diktatúra nagy csalást követett el, mert az összes komoly, nemzetközi közvélemény-kutatás az ellenzéki erőt, Edmundo González Urrutiát nevezte meg győztesnek (aki szorosan együttműködik María Corina Machadóval) 70-30 százalék arányban. A Nemzeti Választási Tanács (CNE), amelyet Nicolás Maduro diktátor ural pedig azt állítja, hogy Maduro 5,15 millió szavazatot kapott, megelőzve Edmundo González Urrutiát, aki 4,5 millió voksot (44,2 százalék) szerzett. Tehát egy hatalmas átverésről van szó

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Alejandro Pena Esclusa.

Borítókép: Nicolás Maduro elnök választási plakátját égetik el az előző napi venezuelai elnökválasztás hivatalos eredménye miatt tiltakozók Caracasban 2024. július 29-én (Fotó: MTI/AP/Matias Delacroix)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.