Emberrablás, robbantások – egyre erőszakosabb a marokkói drogmaffia Németországban is

A szervezett bűnözéssel összefüggő szélsőséges erőszak a németországi Kölnben új rekordokat döntöget. A rendőrség szerint ez nagyrészt az úgynevezett „Mocro maffiának” köszönhető, amely egy túlnyomórészt – de nem kizárólag – marokkói származású személyekből álló bűnszervezet.

2024. 07. 13. 6:15
Headquarters of Rheinmetall AG
12 July 2024, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: A police vehicle is parked in front of the Rheinmetall AG headquarters. Rheinmetall boss Papperger is said to have been the target of an assassination plot. Photo: Thomas Banneyer/dpa (Photo by Thomas Banneyer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mocro maffia elsősorban kábítószer-kereskedelemmel foglalkozik, és már Hollandiában, Belgiumban és Spanyolországban is beágyazta magát, és már egyre több helyen tűnik fel Németországban is, ahol szélsőséges erőszakkal, robbanóanyagok és automata fegyverek használatával próbálkozik – írja a Brussels Signal hírportál. 

Michael Esser, a kölni rendőrség bűnügyi igazgatója elmondta, hogy a rendőrség „az erőszak új dimenzióját figyelte meg a szervezett bűnözés területén” a kábítószer-kereskedők körében.

Az egyre durvább erőszakos cselekmények között szerepelnek emberrablások, robbantások és ártatlan járókelők megfenyegetése is.

Július 5-én a kölni rendőrség különleges munkacsoportja bonyolult mentőakciót hajtott végre, hogy kiszabadítson két túszt a kábítószer-bűnözők kezéből. A páros megsérült, és orvosi ellátásra szorultak.

Esser szerint ez volt az elmúlt évek egyik legbonyolultabb művelete az észak-rajna-vesztfáliai rendőrségnek, és számolniuk kellett azzal a valószínűséggel, hogy az emberrablóknál automata fegyverek lehettek.

Három érintett bűnözőt hagytak elmenekülni, így tudták biztosítani, hogy nem ölték meg a túszokat. A WDR német rádióállomás szerint az emberrablás valószínűleg a rivális csoportok közötti viszályhoz kapcsolódott, aminek kiváltó oka az volt, hogy az egyik csoport tagjai ellopták a másik csoporttól a kábítószer-kereskedelemből származó készpénzt. 

A WDR híradásában az is elhangzott, hogy júniusban és júliusban Kölnben elkövetett több robbantás is a Mocro maffia holland ágához köthető. Az egyik esetben egy shishabár volt a célpont.

Oliver Huth, a Német Bűnügyi Nyomozók Szövetségének (BDK) észak-rajna-vesztfáliai vezetője a Német Sajtóügynökségnek nyilatkozott: „Azt látjuk, hogy az agitátorok, akik ehhez a csoporthoz tartoznak, nem törődnek a határokkal. Nem haboznak Észak-Rajna-Vesztfáliában folytatni ezt a konfliktust. Pénz, nagyon sok pénz hiányzik, és amíg ezt nem egyenlítik ki, addig ez itt tovább fog eszkalálódni”.

Huth szerint a progresszív, jelzőlámpás szövetségi kormány döntése a cannabis szabadidős célú használatának legalizálásáról tovább rontott a helyzeten.

Hollandiában a Mocro maffiát számos bérgyilkossággal hozták kapcsolatba, köztük a híres bűnügyi újságíró, Peter R. de Vries halálával, akit 2021. július 15-én fényes nappal lőttek le Amszterdamban.

A drogbandák korábban megfenyegették Mark Rutte volt holland miniszterelnököt és Catharina-Amalia koronahercegnőt is. Belgiumban is történtek már hasonló fenyegetések politikusok ellen. Vincent Van Quickenborne volt igazságügyi miniszter családjával együtt bujkálni kényszerült, miután őket is támadásokkal, sőt emberrablással fenyegették. 

Borítókép: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.