Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Feszültség alakult ki Giorgia Meloni és Mateusz Morawiecki között

A Brussels Signal információi szerint több fontos területtel kapcsolatban nem tudott megegyezni Giorgia Meloni és Mateusz Morawiecki, ezért utóbbi pártja, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kiléphet az ECR-frakcióból.

Forrás: Brussels Signal2024. 07. 01. 11:29
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mateusz Morawiecki korábbi lengyel kormányfő tárgyal Brüsszelben 2024. június 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójának második legnagyobb pártja, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kilépéssel fenyegetőzik, közölte a Brussels Signal. A lap információi szerint Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök pártja azt követeli, hogy az Európai Parlamentben ugyanolyan súlyt kapjanak, mint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Olasz Testvérek pártja.

Az ECR az utóbbi időben a harmadik legnagyobb csoporttá nőtte ki magát az EP-ben, még a liberálisokat is megelőzte, ám ahhoz, hogy megőrizze ezt a pozícióját, szüksége van a lengyel PiS pártra.

Az ECR-en belüli tárgyalások már egy ideje feszültek voltak, kifejezetten a lengyel és az olasz delegáció között. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy Meloni szorosabb kapcsolatot akar kialakítani az Európai Néppárt (EPP) csoporttal, amelyet a lengyel párt ellenez. Valamint, a portál forrásai szerint a konfliktus másik oka, hogy a PiS kifogásolta, Meloni nem segítette a Fidesz csatlakozását az ECR-hez.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bécsben Herbert Kickllel és Andrej Babissal tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy egy olyan új, hazafias politikai formációt hoznak létre, amely az európai jobboldal legnagyobb frakciójává válik.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mateusz Morawiecki korábbi lengyel kormányfő tárgyal Brüsszelben 2024. június 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.