Magyar Péter végighazudta a kampányt, majd a szabályokat is felrúgta a pozícióért

Magyar Péter az európai parlamenti választási kampány előtt többször azt állította, hogy nem ülne be a testületbe. Amikor a Tisza párt több mandátumot is szerzett a voksoláson, Magyar Péter bejelentette, hogy mégis beül a parlamentbe – fontosabb volt a pozíció, mint a saját hitelessége. Most pedig egy bizottsági tisztségért még a sokéves szokásjogot is vígan felrúgta.

2024. 07. 23. 18:04
Fotó: Bodnár Boglárka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlamentben megalakultak a szakbizottságok, és azok elnökeit, illetve alelnökeit is ma választották meg. Magyar Péter, a Tisza Párt újdonsült elnöke a testület alkotmányügyi bizottságának alelnöke lett. A botrányoktól hangos politikus nagyon büszke az új tisztségére, arról ugyanakkor már nem számolt be, hogy uniós szokásjogot rúgott fel a pozícióért cserébe. 

Az Európai Parlament szabályai szerint ugyanis az egyes szakbizottságok alelnökeinél érvényesülnie kell a nemi egyensúlyoknak. Az alkotmányügyi bizottságban egy férfi lett az elnök, az első alelnök így egy nő lett. Mivel a második és a harmadik alelnöki pozícióba is férfiak kerültek, így a házszabály szerint a negyedik alelnöknek mindenképpen egy női jelöltet kellett volna megválasztani.

Annak ellenére, hogy Magyar Péter ezzel tisztában volt, mégis ragaszkodott ahhoz, hogy megtarthassa a jelölést. Ennek érdekében indítványozták, hogy a testület eltérhessen a házszabálytól – ezt végül engedélyezték is.

A hirtelen feledékennyé vált Magyar Péter a közösségi oldalán a piszkos trükkökről és a szabályok semmibevételéről egy szót sem ejtett.

 A Tisza párt feje nem először vezeti meg a közvéleményt. Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a választási kampány idején még tucatnyi interjúban és nyilatkozatban kijelentette, hogy esze ágában sincs beülni az Európai Parlamentbe, sőt nemegyszer azzal kérkedett: a jövőben a „piacról fog megélni”.

– Az Európai Parlamentbe biztos, hogy nem ülök be – bizonygatta például a Telexnek adott áprilisi interjúban. A Blikknek szintén akkoriban nyilatkozva részletesebben is kifejtette, hogy miért az említett módon tervezi a jövőjét: „Azt tartanám logikusnak, hogy én vezessem majd a Talpra Magyarok Mozgalom (TMM) által támogatott pártlistát az EP-választáson, de erről majd a pártunk és a partnerpárt dönt közösen. Ugyanakkor nincs ambícióm arra, hogy európai parlamenti képviselő legyek, én 2026-ig, az országgyűlési választásokig itthon szeretnék dolgozni, hogy visszavegyük a hazánkat”. 

Az egyik utcafórumon, Mezőhegyesen is azt bizonygatta, annak ellenére, hogy ő vezeti a listát, nem veszi fel a mandátumát.

Ezt megígérhetem

– szögezte le. 

Magyar a kampány során számos alkalommal méltatta a Tisza Párt leendő EP-képviselőit, ám magát egyszer sem említette e pozíció potenciális várományosaként. Nem sokkal a választások után lassan elkezdte csepegtetni a szavazóknak, hogy muszáj beülnie az Európai Parlamentbe. Hogy elkerülje a teljes arcvesztést, egy szavazást is indított a közösségi oldalán, hogy legalább a látszata meglegyen annak, hogy nem saját akaratából megy Brüsszelbe.

Folyamatosan hazudik

Magyar Péter gyakorlatilag folyamatosan ellentmond saját magának – mondta a napokban a Magyar Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. 

Nem következetes, kiszámítható a kommunikációja, hanem ellentmond saját magának, és saját magát hazudtolja meg

– húzta alá Deák Dániel.

Szerinte ez a kezdeti időszakban lehet, hogy politikai szempontból nem okoz neki problémát, hiszen esetében még új politikai jelenségről van szó, ezért egyelőre lelkesek szavazók, akik mögötte állnak.

Azonban ahogy telik az idő, és betagozódik pártjával a normál ellenzéki működésbe, egyre több problémát fog számára okozni, hiszen komoly hitelességi válságot eredményez a Tisza Párt szavazótáborában is

– magyarázta.

Borítókép: Magyar Péter, a Tisza Párt EP-képviselője az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának (AFCO) alakuló ülésén (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.