Már csak egy dologban reménykedhet a Belaruszban halálra ítélt német állampolgár

A helyi televíziónak nyilatkozott.

Forrás: MTI2024. 07. 25. 22:57
A halálra ítélt Rico Krieger. Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnöki kegyelemben reménykedik a Belaruszban terrorcselekmény elkövetése címén halálra ítélt német állampolgár – ezt maga Rico Krieger mondta csütörtökön a Belarusz-1 helyi hírtelevíziónak nyilatkozva. – Nagyon remélem, hogy (Aljakszandr) Lukasenka elnök kegyelemben részesít – jelentette ki a 30 éves katonaorvos, aki német diplomatákkal tartott találkozójáról is beszámolt.

– Azt mondták, hogy az adott esetben a német kormány semmit sem tud tenni – mondta Krieger. 

– A kormányzatnak küzdenie kellene értem, de ezt csak a családom teszi – tette hozzá. – Azt a következtetést vontam le, hogy Németország nem akar semmilyen kapcsolatot létesíteni Belarusszal. Bár lennének esélyeim, Németország nem hajlandó semmit sem tenni – fogalmazott. Hangsúlyozta egyben, hogy az idő jelenleg ellene dolgozik, mert az ítéletet bármikor végrehajthatják.

Múlt pénteken a Vjaszna Emberi Jogi Központ nevű fehérorosz civil szervezet adta hírül, hogy halálra ítélték Kriegert, akinek ügye kapcsolatba hozható az ukrán nemzeti gárdához tartozó, fehérorosz katonákból és Ukrajnába emigrált fehérorosz állampolgárokból verbuvált, Kasztusz Kalinouszki XIX. századi forradalmár nevét viselő zászlóaljjal, amely az ukrajnai háborúban harcol.

A Vjaszna szerint a tavaly november óta letartóztatásban lévő férfi halálos ítéletét június 24-én mondta ki a minszki bíróság, miután az ügyészség terrorizmussal, zsoldostevékenységgel, valamint szélsőséges szervezet létrehozásával és Belaruszban elkövetett robbantások szervezésével vádolta meg.

A Belarusz Szevodnya című helyi lap szerint Kriegert az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szervezte be 2023 őszén. A belarusz hatóságok állítása szerint Krieger egy házi készítésű robbanószerkezettel felrobbantott egy vasútvonalat Ozeriscse állomásnál.

A berlini külügyi tárca már pénteken reagált, állásfoglalásában kiemelte, hogy a német külügyminisztérium és a minszki nagykövetség konzuli segítséget nyújtanak az érintettnek, illetve intenzíven fellépnek érdekében a fehérorosz hatóságoknál. Anatol Hlaz, a minszki külügyminisztérium szóvivője szintén jelezte, hogy külügyminisztériumi szinten folynak egyeztetések a német állampolgár ügyében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.