Migránsgyerekek befogadásáról döntenek a spanyol régiók

A szocialista kormány rákényszeríti a spanyol autonóm közösségeket a szolidaritásra. Első körben több mint háromszáz afrikai gyermek befogadásáról döntenek.

2024. 07. 10. 13:22
Las Raices Camp in Tenerife Island
Migránsok 2023. november 4-én a Kanári-szigeteki Tenerifén található Las Raices táborban. (Fotó: ANDRES GUTIERREZ / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz migránsgyermek befogadásáról döntenek a spanyol régiók szerdán. A szocialista kormány arra kérte fel az autonóm közösségek vezetőit, hogy első körben gondoskodjanak 347 afrikai gyerekről, akik illegálisan érkeztek a Kanári-szigetekre, így tehermentesítve utóbbi befogadórendszerét.

A régióvezetők egy gyermek- és serdülőkorról szóló ágazati konferencián szavaznak a szolidaritásról úgy, hogy tisztában vannak azzal, hogy ha végül nemmel voksolnának, akkor a szocialisták a bevándorlási törvény módosításával rájuk kényszerítenék a befogadást, ahogyan azt előre jelezték.

A Kanári-szigeteken már háromszor annyi kísérő nélküli migránsgyermek (közel hatezer fő) él, mint amennyire a befogadórendszerüket tervezték (kétezer fő), ezért a helyi elnök segítséget követelt. A központi kormány viszont nem azzal oldja meg a problémát, hogy ezeket a kiskorúakat visszaküldi a származási országukba, hanem inkább elosztja őket a többi spanyol régió között ugyanúgy, ahogy teszi azt a felnőtt menekültekkel hónapok óta.

A szerdai javaslat szerint a legtöbb gyereket a katalánoknak kellene befogadniuk, összesen 31 főt, őket követné Madrid és a déli Andalúzia 30-30 fővel. Katalónia már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy teljesen mindegy, mit akar a Pedro Sánchez vezette központi kormány, ők nem fognak több férőhelyet biztosítani egyetlen migránsnak sem, mivel már így is rengeteget fogadtak be az elmúlt években. A szerdai voksoláson várhatóan csak az illegális bevándorlás ellen ténylegesen küzdő jobboldali Vox képviselői fogják visszautasítani a kiskorúak befogadását.

A Vozpopuli című napilap közben megtudta, hogy a baloldali kormány tavaly legalább 35 millió euró értékben kötött szerződéseket az illegális bevándorlással összefüggésben. Az összeg nagy részét szállodai elhelyezésre, egészségügyi ellátásra, élelmiszerre és egyéb, migránsoknak szánt támogatásra költötték el. Minden szerződést sürgősségi eljárásban kötöttek meg, amivel elkerülhetővé váltak a szokásos ellenőrző eljárások, ráadásul a lap szerint az összeg egy részét európai alapokból finanszírozták. 

Közben a legfrissebb belügyminisztériumi statisztika arra mutat rá, hogy Spanyolországban nőtt a szexuális bűncselekmények száma. Tavaly 21 825 feljelentés történt, miközben 2022-ben ez a szám alig lépte át a 19 ezret.

Ráadásul a 2023-ban Spanyolországban ilyen típusú bűntett miatt letartóztatott vagy eljárás alatt álló személyek 37 százaléka külföldi volt, azon belül is afrikai. Tovább szűkítve a kört a kontinensről származó elkövetők többsége marokkói állampolgár.

Borítókép: Migránsok 2023. november 4-én a Kanári-szigeteki Tenerifén található Las Raices táborban. (Fotó: Andres Gutierrez/Anadolu az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.