Minden, amit tudni lehet a Donald Trump ellen elkövetett merényletről

Lövések dördültek el Donald Trump pennsylvaniai nagygyűlésén, a támadót a titkosszolgálat emberei lelőtték. Donald Trump jól van, de egy ember meghalt és egy másik súlyosan megsérült a volt amerikai elnök ellen elkövetett merényletben.

2024. 07. 14. 9:17
TRUMP, Donald
Butler, 2024. július 14. Donald Trump volt amerikai elnököt, a Republikánus Párt elnökjelöltjét (k) a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei veszik körbe a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyûlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védõgyûrûben a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Gene J. Puskar Fotó: Gene J. Puskar
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lövések dördültek el Donald Trump pennsylvaniai Butlerben tartott szombati kampánygyűlésén azután, hogy elkezdte a beszédét. Az első lövést követően a titkosszolgálat munkatársai azonnal körülvették a republikánus elnökjelöltet és védőgyűrűben levezették a színpadról. Donald Trump megsérült, a füle környékén vérzett, amikor lekísérték a színpadról.

Egy személy meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült a támadás következtében, a merénylőt pedig a titkosszolgálat emberei lőtték le. A támadó a választási gyűlés területén kívül tartózkodott, egy közeli épület tetején, első információk szerint AR–15-ös fegyvert használt. Rendőrségi források szerint az elkövető mesterlövész volt.

Donald Trump, az eset után köszönetet mondott az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának is a gyors beavatkozásért. Nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának. Hihetetlennek minősítette, hogy ilyen megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal azt is elárulta, hogy a golyó a jobb fülét találta el.

Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt

– mondta.

Szemtanúk szerint Donald Trump biztonsági emberei nem vették észre időben a merénylőt, noha három vagy négy perccel a lövések előtt már figyelmeztették őket. 

Arra gondoltam magamban, hogy miért beszél még mindig Trump, miért nem viszik le a színpadról… a következő pillanatban öt lövés dördül el

– mondta egy szemtanú a BBC-nek.

Ez a támadás volt az első merényletkísérlet a Ronald Reagan elleni 1981-es lövöldözés óta egy elnök vagy elnökjelölt ellen.

Donald Trump két fia már reagált a történtekre. Donald Trump Jr. azt közölte, hogy apja jó hangulatban van, de orvosi megfigyelés alatt maradt. Eric Trump pedig úgy fogalmazott: ő „a legkeményebb ember, akivel valaha találkoztam”.

Ivanka Trump megköszönte az imákat, és az apjának, Donald Trumpnak is üzent: „Szeretlek, apa”

A világ vezető politikusai, köztük a magyar miniszterelnök is reagált a merénylet hírére. 

 

Orbán Viktor az X-en közzétett posztjában azt írta, „gondolataim és imáim az elnökkel vannak ezekben a sötét órákban”.

Joe Biden is beszélt Donald Trumppal a merénylet után. Kiemelte, hogy a történtek részleteivel kapcsolatban információkat vár a hatóságoktól.

Mindenkinek el kell ítélnie a történteket!

– hangsúlyozta az amerikai elnök. 

Időközben Donald Trump megérkezett New Jersey-be.

Az FBI azonosította a merénylőt. A Szövetségi Nyomozó Iroda szerint a 20 éves Thomas Matthew Crooks lőtt rá többször Donald Trumpra. 

Fény derült arra is, hogy az amerikai titkosszolgálat megtagadta Donald Trump védelmének a fokozását kampányidőszakban. Mike Waltz floridai republikánus képviselő szerint többször is kérték az amerikai belbiztonsági minisztert, hogy erősítsék meg Donald Trump titkosszolgálati védelmét, Alejandro Mayorkas azonban visszautasította azt.

Nagyon megbízható forrásból tudom, hogy többször kérték a volt elnök megerősített titkosszolgálati védelmét. Mayorkas miniszter azonban elutasította azt

– írta Waltz az X-en. 

A Fox News szerint a képviselőház belbiztonsági bizottsága ki fogja vizsgálni az állításokat, amelyek szerint Donald Trump, kampánystábja kérései ellenére, nem kapott szigorúbb titkosszolgálati védelmet. 

Ha megpróbálod megállítani a harmadik világháborút, megpróbálnak megölni

Jackson Hinkle amerikai blogger írta ezt közösségi oldalán a Trump elleni merénylet után.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnököt, a Republikánus Párt elnökjelöltjét (k) a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei veszik körbe a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.