Mit lehet tudni a volt orosz védelmiminiszter-helyettes letartóztatásáról?

Oroszországban korrupció vádjával letartóztatták a védelmi miniszter volt helyettesét. Dmitrij Bulgakov letartóztatása a legutóbbi nagy horderejű történés a incidens a magas rangú orosz katonák között.

2024. 07. 26. 19:34
202406-07UkraineDonetskUnEteDansLeDonbass
Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Nyomozó Bizottság Nyomozó Főigazgatósága büntetőeljárást indított Dmitrij Bulgakov volt védelmi miniszter-helyettes, hadseregtábornok ellen, akit bírósági ítélettel őrizetbe vettek – közölte Szvetlana Petrenko, a bizottság szóvivője a TASZSZ tudósítása szerint. A nyomozók házkutatást tartottak Bulgakov lakóhelyén. Azt már a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte az őrizetbe vétel kapcsán, hogy a vád: korrupció.

A gyanú szerint Bulgakov alatt alakították ki a hadseregben azt a rendszert, hogy gyengébb minőségű élelmiszercsomagokat állítotak össze a katonáknak – irreálisan magas áron. A marhahúst például sertés- és baromfihús váltotta fel, alacsonyabb kalóriaértékkel. Összességében a katonák nem jó minőségű élelmiszert kaptak, még a különleges hadművelet övezetében szolgáló katonák sem.

Bulgakovot a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat fogdájában helyezték el, ha pedig bűnösnek találják, akár tíz év börtönt is kaphat.

Az ügyben további három személy is vádlott: Alekszandr Mihalenko, Valerij Kovalevics és Elvira Szmirnova. A nyilvántartás szerint ők a Gryzinsky Food Factory igazgatótanácsának tagjai. Őrizetbe vették őket is.

A Dmitrij Bulgakov elleni, korrupció miatti vádemelésről beszámolt az Interfax orosz hírügynökség is, szintén az FSZB alapján. Az FSZB azt közölte: folyamatban van a nyomozás a tények megállapítására Bulgakov feltételezett „törvényellenes tetteivel” kapcsolatban.

Bulgakov, aki – mielőtt 2022 szeptemberében leváltották – a hadsereg logisztikai felelőse volt, a legutóbbi a magas rangú védelmi minisztériumi vezetők sorában, akiket korrupcióval vádoltak meg. 

Az egymás követő letartóztatások az orosz hadsereg legnagyobb botrányát jelentik az elmúlt években.

A katonai vezetőket azután vették őrizetbe, hogy az új védelmi minisztert, a katonai tapasztalattal nem rendelkező közgazdász Andrej Belouszovot megbízták: tisztítsa meg a hadsereget a korrupciótól, és korszerűsítse a finanszírozását, hogy pénzelni tudják a Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett ukrajnai háborút.

A tisztogatási eljárás április 23-án kezdődött Timur Ivanov, Szergej Sojgu volt védelmi miniszter közeli szövetségese őrizetbe vételével. Azóta a hadsereg és a védelmi tárca legkevesebb öt vezetőjét vették őrizetbe. A 69 éves Bulgakov hivatalos életrajza szerint orosz katonai akadémiákon végzett, és különböző logisztikai tisztségeket töltött be a hadseregben, mielőtt a védelmi miniszter helyettes lett, leváltásáig. Több katonai és polgári kitüntetést kapott, közöttük az Oroszország Hőse kitüntetést, amely az országban adományozott legmagasabb elismerés.

Borítókép: Pillanatkép az orosz–ukrán háborúból (Fotó: AFP/Antoni Lallican/Hans Lucas)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.