Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Orbán Viktor pártszövetségét üdvözlik Olaszországban

Az Il Giornale lap szerint a miniszterelnök hozhatja el az igazi változást Brüsszelben.

2024. 07. 01. 13:45
KICKL, Herbert; ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j), Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (k) és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke kezet fog, miután aláírták a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án. Fotó: Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán Viktor által létrehozott új jobboldali szuverenista formáció, a Patrióták Európáért megalapításától hangos az olasz sajtó. Az újságírók már korábban is cikkeztek annak lehetőségéről, hogy a magyar miniszterelnök lesz az, aki egy új formációval fogja össze a jobboldali alakulatokat. Matteo Salvini kormányfőhelyettes, a Liga elnöke üdvözölte a patrióta csoport kezdeményezését. Az ANSA hírügynökség szerint Salvini már korábban is beszélt annak szükségességéről, hogy fel kell lépni Brüsszel arroganciájával szemben, mivel az uniós vezetők kinevezésénél is úgy viselkedtek, mintha semmi sem történt volna, mintha nem is lettek volna választások Európában.

Ma még a korábbinál is nagyobb szükség van az európai patrióták összefogására, csak erőegyesítéssel lehet megváltoztatni Európát és politikai alternatívát kínálni a baloldallal szemben

– hangsúlyozta Salvini.

A Liga évek óta azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb párt bevonásával létrejöhessen egy másfajta Európai Unió a baloldaliak nélkül, hiszen ők voltak azok, akik az elmúlt években tönkretették Európát. Szeretnénk kiszélesíteni a születőben lévő erős, hazafias, összetartó csoportot – kommentálta Matteo Salvini a vasárnap Bécsben megszületett új európai csoportot. 

Az Il Giornale lap szerint Orbán Viktor bejelentésétől kezdődően várható valódi változás Brüsszelben.

Mindenki a francia választások eredményére koncentrált vasárnap, miközben a valódi fordulatot a magyar miniszterelnök bécsi találkozója jelentheti. Az Il Giornale szerint a Liga politikusai megerősítették, hogy elkezdődtek a tárgyalások Orbán Viktor és Matteo Salvini között a bővítésről, az sem kizárt, hogy az Identitás és Demokrácia pártcsaládot végül feloszlatják. Feszült figyelemmel követi Matteo Salvini lépéseit és bejelentéseit a sajtó. Hétfőn a Radio 1 mikrofonjánál válaszolt arra a kérdésre, hogy pártja, a Liga csatlakozni kíván-e az Orbán Viktor által kezdeményezett formációhoz.

Helyes útnak tartom minden olyan alakulat létrejöttét, amely a munkát, a családot, a fiatalok jövőjét helyezi a középpontba

– fogalmazott.

Salvini azt is elárulta, mérlegelik a szükséges dokumentumok előkészítését, de egyelőre a csatlakozás tűnik a leghelyesebb útnak. Az olasz lapok szerint a patrióták összefogása az unió jobbra tolódását segíti, s ezáltal a jobboldal hatékonyabban tud majd fellépni a brüsszeli háborúpárti elittel szemben. Az AdnKrnos hírügynökség azt hangsúlyozza: Orbán Viktor, Herbert Kickl – az Osztrák Szabadságpárt párt elnöke – és a cseh Andrej Babis valódi célja, hogy a Patrióták Európáért a legerősebb jobboldali erő legyen az Európai Parlamentben. Sajtóelemzések szerint a Giorgia Meloni által vezetett Konzervatívok és Reformerek pártcsalád gyengülését is eredményezheti az új hazafias csoport létrejötte.

Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek így komolyabb befolyása és nagyobb beleszólása lehet az európai ügyekbe.

A baloldali lapok előszeretettel állítják szembe egymással a Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládot és a születőben lévő patriótákat. Figyelmen kívül hagyják, hogy a múlt héten mind a magyar, mind az olasz miniszterelnök közös sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy még akkor is, ha külön pártcsaládokba szerveződnek, ugyanazokért a célokért fognak küzdeni az uniós intézményekben.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke kezet fog, miután aláírták a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.