Pánikol a háborúpárti Európai Néppárt

Két nap múlva Ursula von der Leyen is felszólal az Európai Parlamentben, és megpróbál meggyőzni legalább 361 képviselőt, hogy szavazzon rá. Fő üzenete nagy valószínűséggel ez lesz: szavazz rám, vagy szavazz a káoszra.

Forrás: Financial Times2024. 07. 16. 20:19
VON DER LEYEN, Ursula; SCHOOF, Dick
Brüsszel, 2024. július 8. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) fogadja Dick Schoof új holland miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2024. július 8-án. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyennek az Európai Parlament jóváhagyására van szüksége, hogy még öt évig az Európai Bizottság vezető pozíciójában maradjon. Ha veszít, az lenne az első alkalom a történelemben, hogy a parlament elutasít egy bizottsági elnökjelöltet.

Az Európai Néppárt, valamint a szocialisták és a liberális Renew együttesen 401 mandátummal rendelkezik, neki pedig 361 szavazatra van szüksége, hogy újra az Európai Bizottság elnöke legyen. De a szavazás titkos, és így a győzelme nem garantált. Az említett pártcsaládokon belül ugyanis többen nem támogatják a német politikus újrázását.

A Zöldek és esetleg az olasz jobboldal külső támogatásával azonban elképzelhető, hogy sikerül elérnie ezt a küszöböt. Ursula von der Leyen és kampánycsapata az elmúlt napokban feltűnően csendes volt, ami feszült tárgyalásokra utal, és legfőképpen arra, hogy nem biztos, hogy megvan a szükséges szavazatszám.

Jobb az ördög, akit ismersz

– vélekedik az egyik bennfentes képviselő. Bár jogi akadálya nem lenne annak, hogy az Európai Unió 27 vezetője visszaküldje őt egy második szavazásra, amennyiben csütörtökön nem sikerül megszerezni a szükséges szavazatokat, Ursula von der Leyenhez közel álló személyek szerint a német politikus nem tesz újabb kísérletet, ha elutasítják. 

Nyernie kell, nincsen B terv

– állítja egy forrás. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (balra) fogadja Dick Schoof új holland miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2024. július 8-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.