Putyin a szentpétervári parádéról reagált az amerikai tervekre

Komoly fenyegetést küldött az orosz vezető a Nyugatnak. Vlagyimir Putyin a haditengerészet napja alkalmából tett bejelentést. Hidegháborút emlegetett az elnök.

2024. 07. 28. 11:10
A szentpétervári haditengerészeti felvonulás próbáján orosz hadihajók hajóznak végig a Néva folyón. (Fotó: Olga MALTSEVA / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legmodernebb hadihajók és tengeralattjárók is részt vesznek egyebek mellett az orosz haditengerészet napjának megünneplésén Szentpéterváron. A parádét a Néva folyón tartják.

Az eseményen Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vesz, aki meghallgatta a haditengerészet főparancsnokának, Alekszandr Mojszejev admirálisnak a készültségről szóló jelentését. 

A haditengerészet napi parádéjának különleges vendége két kínai hadihajó lesz: az egyik egy romboló, a másik pedig egy integrált ellátóhajó.

Az esemény alkalmával Vlagyimir Putyin a nemzetközi helyzetről is beszélt. Az orosz államfő elmondta: ha az Egyesült Államok fegyvereket telepít Németországba, Oroszország mentesnek tekinti magát a saját fegyvereinek bevetésére vonatkozó moratórium alól.

Putyin felhívta a figyelmet az amerikai kormányzat arra vonatkozó nyilatkozatára, hogy nagy hatótávolságú precíziós rakétarendszerek németországi telepítését tervezi. 

Így fontos orosz kormányzati és katonai irányító létesítmények lesznek elérhető közelségben, a repülési idő körülbelül tíz perc lesz – tette hozzá. 

Putyin szerint ez a helyzet a hidegháborúra emlékeztet.

Mint mondta, ha az ilyen tervek megvalósulnak, Moszkva mentesnek tekintik magát a közepes és rövidebb hatótávolságú csapásmérő fegyverek bevetésére vonatkozó moratóriumtól, beleértve a haditengerészetük part menti erőinek képességeinek növelését is. Kiemelte: új generációs fegyverekkel és hiperszonikus rakétarendszerekkel szerelik fel a hajókat.

Borítókép: A szentpétervári haditengerészeti felvonulás próbáján orosz hadihajók hajóznak végig a Néva folyón (Fotó: AFP/Olga Maltseva)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.