Riadó Spanyolországban, szinte a teljes országot felperzseli a forróság

A dél-európai országot elérte az idei nyár második hőhulláma, ami miatt több régióban erdőtüzek gyulladtak. A meteorológusok azt mondják, hogy a legrosszabb még csak most jön Spanyolországban.

2024. 07. 25. 12:03
Egy pincérnő ventilátorral próbál hűteni egy sevillai étteremben 2024. július 23-án. (Fotó: CRISTINA QUICLER / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tombol a forróság Spanyolországban. A dél-európai országot néhány nap leforgása alatt már a második hőhullám érte el, ami miatt a meteorológiai szolgálat vörös riasztást adott ki szinte az összes régióra. Szerdán több helyen bőven 40 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, majd a napközbeni kánikulát sokfelé trópusi, 30 fok körüli éjszaka követte és a következő napokban sem lehet felüdülésre számítani.

A legmelegebb eddig a déli Andalúzia egyik településén, El Granadóban volt. Ott szerdán 45,6 fokot mutattak a hőmérők, ami kis híján elérte a tavaly feljegyzett 47,3 fokos rekordot, amit az egyik valenciai faluban mértek.

Spanyolországban ebben az időszakban gyakoriak a pusztító erdőtüzek, a meteorológusok emiatt is extrém riasztást adtak ki és arra szólították fel a lakosságot, hogy legyenek körültekintők. A figyelmeztetéssel egy időben viszont már lángra is kapott több erdős-bozótos terület az ország különböző régióiban.

A málagai Casaresben szerda éjjel 170 tűzoltó dolgozott azon, hogy körbekerítsen egy nagy kiterjedésű tüzet, ami miatt húsz lakóházat ki kellett üríteni. Végül a megfeszített munkának hála sikerült elkerülni a többi környékbeli település evakuálását.

Huesca tartomány egyik faluja, El Pueyo de Araguás mellett is lángra kapott az erdő, oda szerdán a kormány küldött hat repülőgépet, hogy segítsenek az oltásban, de ekkorra már körülbelül ötven embert kitelepítettek otthonából elővigyázatossági okokból. A tüzet azóta sikerült körbekeríteni, de még mindig aktív, a lakók viszont csütörtök reggel hazamehettek.

A kanári-szigeteki Tenerifén eközben 217 embernek kellett elhagynia az egyik közkedvelt kempinget a fokozott tűzveszély miatt. Rosa Dávila helyi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy minden óvintézkedést fontos betartani, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék az erdőtüzek kialakulásának esélyét a szigeten, ahol tavaly októberben a 2023-as év legsúlyosabb természeti katasztrófája történt. A lángok akkor 15 ezer hektár területet emésztettek fel és 11 települést kellett miattuk napokra kiüríteni.

A meteorológusok azt mondják, hogy a legrosszabb még csak most jön a dél-európai országban.Rövid felüdülés után arra számítanak, hogy augusztusban három egymást követő héten a jelenlegihez hasonló, stabil forrósággal kell számolni az északi régiók kivételével mindenhol, hűsítő záporok pedig egyáltalán nincsenek kilátásban.

Borítókép: Egy pincérnő ventilátorral próbál hűteni egy sevillai étteremben 2024. július 23-án (Fotó: AFP/Cristina Quicler)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.