Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Franciaország

Románia nem tart Donald Trump visszatérésétől

Romániában a média nagyobbik része aggódó hangon számol be Donald Trump esetleges visszatéréséről a hatalomba az őszi amerikai elnökválasztások után. George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója, Románia egykori washingtoni nagykövete egy interjúban ugyanakkor cáfolta, hogy a republikánus politikus esetleges visszatérése a Fehér Házba alapvetően befolyásolná a román–amerikai kapcsolatokat.

BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Atlanta, 2024. június 28. Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnök az elnökjelöltek elsõ televíziós vitáján, amelyet Joe Biden demokrata párti amerikai elnökkel tartanak a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban. MTI/AP/Gerald Herbert Fotó: Gerald Herbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeztetnék arra, hogy Trump elnök hangsúlyozta elkötelezettségét a NATO 5. cikkelye iránt még a román elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón a Fehér Házban 2017-ben. Az ő adminisztrációja alatt az Egyesült Államok folyamatos erőfeszítéseket tett a NATO képességeinek megerősítésére, elsősorban azáltal, hogy növelte minden szövetséges védelmi beruházásait

– fogalmazott az Adevarulnak nyilatkozva a román politika egyik befolyásos figurájaként számon tartott Maior. 

A diplomata azt is elmondta, hogy Románia az elsők között volt azon NATO-tagok között, amelyek megvalósították az elvárást, azaz a GDP két százalékát fordították védelemre. Mint fogalmazott, egy potenciális új Trump-adminisztráció várhatóan az amerikai nemzeti érdekekre alapozva, de pragmatikus diplomáciát folytat majd. 

Nem szabad elfelejteni, hogy Washington számára a globális szövetségi hálózata, és elsősorban a NATO az egyik legértékesebb eszköz ezen érdekek védelmében – mondta George Maior. 

Úgy vélte, a következő washingtoni adminisztráció, politikai színezettől  függetlenül felgyorsítja az észak-atlanti szövetség megerősítését valamennyi tag védelmi képességeinek növelése érdekében. 

Románia továbbra is közeli partnere lesz az Egyesült Államoknak

 – szögezte le a SRI exigazgatója. Maior megemlítette, hogy a román–amerikai stratégiai partnerség idén ünnepli fennállásának 27. évfordulóját. 

Ebben a 27 évben az Egyesült Államok élén öt elnök állt, három a Demokrata Pártból és kettő a Republikánus Pártból, mindegyik nagyon különböző politikai programokkal és személyes megközelítéssel. Bukarestben is mindenféle politikai színű kormányok voltak hatalmon. A partnerség mindig pozitív irányba haladt és folyamatosan fejlődött, mert megfelel mindkét állam alapvető érdekeinek, és kétpárti támogatást élvez Washingtonban – mondta a volt nagykövet. 

Hozzátette: Trump elnök mandátuma sem jelentett kivételt ebben a pozitív fejlődési logikában, mi több, a kétoldalú kapcsolatok növekedését hozta minden területen. 

Borítókép: Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnök az elnökjelöltek első televíziós vitáján, amelyet Joe Biden demokrata párti amerikai elnökkel tartottak a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.