Szijjártó Péter reagált az ukrán zsarolásra + videó

Szijjártó Péter Brüsszelben Magyarország kőolajellátásának ellehetetlenítéséről beszélt, és a békemisszió fontosságát hangsúlyozta.

2024. 07. 22. 15:25
Szijjártó Péter Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az európai uniós külügyminiszteri tanácsülésre érkezett. 

Elmondása szerint a napirendet az ukrajnai háború uralta, valamint a békemisszió hiteltelenítése is hangsúlyos volt.

Az Ukrajnában nemrég született döntésről, amellyel megtiltották, hogy a Lukoil cég az országon keresztül szállítsa a kőolajat, a következőképpen nyilatkozott: 

Nemcsak Magyarország, hanem Szlovákia ellátása is ezen a kőolajszállítási útvonalon zajlik. Mivel az energiaellátás kérdése nem politikai ügy, hanem infrastrukturális kérdés, és mivel Magyarország kőolajellátását fizikailag nem lehet megoldani az Oroszországból érkező kőolajszállítmányok nélkül, egyszerűen azért, mert nincsen más olyan alternatív szállítási útvonal, nincsen még egy máshonnan Magyarországra vezető csővezeték, amely megfelelő mennyiségű kőolajjal láthatna el minket. 

Ezért Magyarország, Szlovákia és Csehország is kivételt kapott az európai uniós olajszállítási szankciók alól. Tehát egyértelmű, hogy Ukrajnának a döntése alapvetően fenyegeti Magyarország és Szlovákia energiaellátásának biztonságát. Ez egy elfogadhatatlan lépés Ukrajna részéről, egy olyan országtól, amely az Európai Unió tagja akar lenni, és egyetlen döntéssel két európai uniós tagország kőolajellátását sodorja alapvető veszélybe

–mondta. 

 

Majd hozzátette:

– Ukrajnának ez a döntése egyértelműen sérti a társulási megállapodást.

Kihangsúlyozta azt is, hogy ilyen esetben a kárvallott tagország azonnal konzultációs eljárást indíthat, ahol az Európai Bizottság köteles képviselni a tagországot vagy tagországokat, és ha nem sikerül megegyezni Ukrajnával, akkor egyrészt lehetőség van egy választott bíróság létrehozására és negyven napon belül egy eljárás lefolytatására. Ha még ebben az esetben sincsen megoldás, akkor az Európai Unió jogosult arra, hogy a társulási megállapodásban a kötelezettségeket (például vámmentesség biztosítása) szintén ne teljesítsen. Jelenleg az ügyben még a konzultációs szakasznál tartanak.

 

Célkeresztben a békemisszió

Szijjártó Péter a békemisszió ellen indított támadások kapcsán elmondta, hogy a közelmúlt eseményei bebizonyították, hogy a magyar miniszterelnök hozzáállása jelenthet igazi megoldást, és szükség van a kommunikációs csatornák nyitva tartására. 

– Most már mindenki elkezdte használni a diplomáciai csatornákat, egyedül itt, Brüsszelben és az európai fővárosokban állítják, hogy ez illegitim, és aki a diplomáciai megoldások mellett érvel, az orosz párti. Nagyjából ezen a teljesen sekélyes színvonalon zajlott a mai vita is

–mutatott rá Szijjártó Péter, majd hozzátette: 

– Ha az Európai Unió elvitatja vagy európai országok, politikusok elvitatják a lehetőségét a vitának, az nem egy demokratikus hozzáállás.

Azt is kihangsúlyozta, hogy a szlovák kormány egyértelműen kiállt a magyar békemisszió mellett, és minden áskálódás ellenére az folytatódni fog. 

Borítókép: Szijjártó Péter (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.