Több tucat emberre támadt medve idén Szlovákiában

Semmiképpen ne álljunk neki szelfizni, ha jön a medve.

Forrás: MTI2024. 07. 23. 19:43
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén július közepéig negyvenegy úgynevezett problémás medvét lőttek ki Szlovákiában – közölte a szlovák természetvédelmi hivatal.

Minden egyes esetben olyan példányról volt szó, amely elvesztette az emberektől való félelmét, illetve veszélyt jelentetett a polgárok életére, testi épségére vagy vagyonára nézve

– mondta egy hatósági szóvivő Besztercebányán. Leszögezte: a kilövések engedélyezése előtt alapos vizsgálatot folytatnak.

Szlovákiában éjjel-nappal hívható segélyvonalat hoztak létre, amelyen jelenteni lehet a vadállatokkal való veszélyes találkozásokat. A 18081 telefonszámon elérhető központ egyebek mellett szakemberekből álló csapatot is küldhet a helyszínre. A szlovák természetvédelmi hatóságok nagy hangsúlyt helyeznek a megelőzésre és felvilágosításra. Éppen ezért arra is figyelmeztetik a lakókat, hogy tartsák zárva a kukákat, hogy a medvék ne menjenek a házak közelébe.

A mintegy 5,4 milliós Szlovákiában becslések szerint hozzávetőleg 1300 medve él főként a hegyekben és a sűrű erdőségekben.

Azonban időnként történnek incidensek. Az idei év elején több tucat ember, túrázó, gombász, illetve erdész sérült meg a vadállatokkal történt találkozásokkor. Márciusban egy medve elől menekülő nő szenvedett halálos balesetet.

A Magyar Nemzet pedig már beszámolt a legutóbb történt medvetámadásról, amikor Sajószentivánnál egy gazda éppen a kukoricaföldjét kerítette körbe, és eközben támadt rá egy medve. A megtámadott férfi a lábán és az ágyékán sérült meg.

Szakértők figyelmeztetnek, hogy a medvékkel való találkozások alkalmával

nyugodtan állva kell maradni, majd lassan visszahúzódni.

Semmiképpen sem ajánlatos ilyen helyzetben kézzel hadonászni, köveket dobálni, kiabálni vagy szelfizni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.