Von der Leyen óriási bukta előtt áll

Egyáltalán nem biztos, hogy Ursula von der Leyen marad az Európai Bizottság elnöke. Egyes politikusok inkább a máltai Roberta Metsolát látnák szívesen a bizottsági elnöki székben.

Forrás: Brussels Signal2024. 07. 12. 13:05
VON DER LEYEN, Ursula; SCHOOF, Dick
Brüsszel, 2024. július 8. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) fogadja Dick Schoof új holland miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2024. július 8-án. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár nappal a háborúpárti Ursula von der Leyen jövőjéről szóló döntés előtt brüsszeli források szerint az őt támogató pártok képviselőinek tizenöt százaléka ellene fog szavazni, közölte a Brussels Signal. A titkos szavazásra a július 16–19. között tartandó strasbourgi plenáris ülésen kerül sor. 

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke lehet az utódja

– jegyezte meg Billy Kelleher, a Renew Europe pártcsaládhoz tartozó ír képviselő, aki hozzátette, hogy Roberta Metsola személye generációváltást jelentene, mivel húsz évvel fiatalabb, mint Von der Leyen.

2019-ben az Ursula von der Leyent támogató pártok európai parlamenti képviselőjének jelentős része nem szavazott rá. Végül mindössze kilenc szavazaton múlott, hogy megszerzi-e a pozíciót, miután az EP-képviselőktől mindössze 383 szavazatot kapott.

Úgy tűnik, hogy reális esély van arra, hogy Ursula von der Leyen nem éli túl a jövő csütörtökön Strasbourgban tartandó európai parlamenti szavazást

– idézi a cikk Dave Keating brüsszeli újságírót.

Kilencvenkilenc szavazatot kaphat a zöldektől (53) és a baloldaltól (46) együttesen, bár a zöldekkel való formális szövetség megkötése az Európai Néppárt (EPP) küldöttségein belül sokba kerülhet neki. A szocialisták és a Renew pedig azzal fenyegetőzött, hogy megvonja támogatását, ha Ursula von der Leyen hivatalosan is szövetségre lép Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és az ECR-rel.

Ha Ursula von der Leyen nem kapja meg a szükséges számú szavazatot, akkor nem kerülhet másodszor is a parlament elé, és az Európai Tanács vezetőinek egy rendkívüli csúcstalálkozón kellene új jelöltet választaniuk.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (jobbra) fogadja Dick Schoof új holland miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2024. július 8-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.