A belügyminiszter személye döntött a bolgár kormányválságban + videó

Nagy erőkkel készülnek Bulgáriában az októberben esedékes előre hozott választásokra, ám mindeközben kedd délelőtt letette hivatali esküjét a parlament előtt Dimitar Glavcsev új, második ügyvezető kormánya. A június 9-i voksoláson ugyanis egyik parlamenti párt sem tudott többséget szerezni a kormányalakításhoz. Az országban viszont azóta sem haladnak zökkenőmentesen a politikai folyamatok, az ügyvivő kormány körül is hatalmas viták robbantak ki, legutóbb a belügyminiszter személye miatt, akinek olyan fontos feladatai vannak, mint a parlamenti választások tisztaságának garantálása.

2024. 08. 27. 14:24
The Current Caretaker Prime Minister Of Bulgaria Dimitar Glavchev.
The current caretaker Prime Minister of Bulgaria, Dimitar Glavchev, stands in front of the Presidency building in Sofia, Bulgaria, on August 22, 2024, after a meeting with the President of the Republic of Bulgaria, Rumen Radev, at which the President hands Dimitar Glavchev a mandate to form a new caretaker government. (Photo by Hristo Vladev/NurPhoto) (Photo by Hristo Vladev / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Dimitar Glavcsev Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbihoz képest három új változással kezdte meg a munkát második ügyvivő kormányával kedden Bulgáriában Dimitar Glavcsev: új belügyminisztert, külügyminisztert és közlekedési minisztert nevezett ki. A balkáni országban így megoldódni látszik az a botránysorozat, amely a lecserélt belügyminiszter, Kalin Sztojanov személye körül robbant ki – a tárcavezető miatt ugyanis korántsem volt zökkenőmentes Glavcsev kormányra jutása.

Alig egy hete Rumen Radev államfő nagy csindrattával Glavcsev helyett Gorica Kozsarevát kérte fel megbízott miniszterelnöknek, akinek augusztus 19-ig kellett volna bemutatnia kormányát, hogy az országgyűlés szavazhasson a kabinet összetételéről és az új parlamenti választásokat október 20-ra tűzhessék ki. A belügyminiszteri szék körül azonban nagy vita robbant ki.

Bulgáriában ugyanis a belügyminiszter legfőbb feladata biztosítani a soron következő parlamenti választásokon a voksolás tisztaságát, megakadályozni a szavazatvásárlásokat, valamint biztosítani, hogy ne lehessen befolyásolni a gépi szavazás eredményét. Nem véletlen tehát, hogy a tárcavezető személye miatt egyenesen egymásnak estek a parlamenti pártok. 

Végül az államfő meggyőződésének adott hangot, hogy Kalin Sztojanov túl sok politikai feszültséget okoz, és ezért le kell váltani. Gorica Kozsareva azonban ragaszkodott belügyminiszteréhez azzal érvelve, hogy döntése szakértői döntés volt, amelyet támogatott a belügyminisztérium szakmai és a rendőrség felső vezetése is. Mivel Kozsareva nem volt hajlandó leváltani Sztojanovot, Radev megtagadta az új ügyvivő kormány kinevezését, ami spontán tüntetést váltott ki a belügyminisztérium tisztviselői részéről, akik egyenruhában vonultak fel az elnöki palota előtt. A demonstrálókkal együtt vonult fel maga Kalin Sztojanov is, aki egyértelműen a bolgárok tudtára adta, nem adja fel posztját. Méltatta egyúttal Kozsareva támogatását is, akire azt mondta, „nagyobb ember, mint a férfiak”, amiért feljelentést tett az ügyészségen azt sérelmezve, hogy nyomást gyakorolnak rá a belügyminiszter kinevezésének ügyében.

Radev végül Glavcsev mellett döntött, és újabb egyeztetésekre került sor, amelyek eredményeként a hivatalos kabinet megalakítását ismét rá bízta. Az ügyvivő miniszterelnök kabinetjében Atanasz Ilkov tölti be a belügyminsizteri posztot. Az államfő végül elfogadta az új ideiglenes kormány összetételét, és kitűzték az előre hozott választásokat október 27-re.

Borítókép: Dimitar Glavcsev (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.