A Hamász az október 7-i támadás kitervelőjét nevezte ki új vezetőjének

A Hamász iszlamista palesztin szervezet Jahja esz-Szinvárt, a szervezet gázai övezeti vezetőjét nevezte ki a múlt héten Teheránban meggyilkolt politikai vezető, Iszmail Haníje utódjának. Szakértők szerint az új vezető a háború elhúzására törekszik majd.

Forrás: MTI2024. 08. 07. 6:00
Jahja Szinvár, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet vezetője és Iszmáil Hánije volt palesztin kormányfő, az iszlamista Hamász mozgalom egyik vezetője
Jahja Szinvár, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet vezetője és Iszmáil Hánije volt palesztin kormányfő, az iszlamista Hamász mozgalom egyik vezetője (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinvár, akit az Izrael ellen tavaly október 7-én végrehajtott támadás megszervezésével vádolnak, a Gázai övezetben rejtőzködik, dacolva a háború eleje óta a likvidálására irányuló izraeli kísérletekkel.

Az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) bejelenti, hogy Jahja esz-Szinvár parancsnokot választotta a mozgalom politikai bizottságának élére, a mártír Iszmail Haníje utódjául, Allah legyen hozzá könyörületes

− áll a szervezet által a Telegramon kedden közzétett rövid közleményben.

A kinevezés hírét a Gázai övezetből kilőtt rakéták sortüzével ünnepelték, ahol jelenleg is harcolnak a palesztin fegyveresek az izraeli katonákkal.

Szinvár, aki felnőtt élete felét izraeli börtönökben töltötte, a legbefolyásosabb Hamász-vezető, aki még életben van Haníje meggyilkolása után.

Izrael nem vállalta magára Haníje megölését, de közölte, hogy likvidált több magas rangú vezetőt, közöttük Száleh al-Arúrit, a Hamász második számú vezetőjét, akit Bejrútban öltek meg, valamit Mohammed Deifet, a mozgalom katonai parancsnokát.

A hatvanegy éves Szinvár egy menekülttáborban született a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Juniszban. 2017-ben választották meg a Hamász gázai vezetőjének.

Bebörtönzése előtt hivatalosan az al-Medzs biztonsági egység vezetője volt, amely felkutatta és megölte az izraeli titkosszolgálattal együttműködő palesztinokat.

Az új Hamász-vezető keményvonalas álláspontja csökkenti az esélyt a megállapodásra a tűzszünetről és az izraeli túszok szabadon engedéséről − írja a The New York Times amerikai napilap. Izraeli és amerikai hírszerző tisztek szerint Szinvár inkább arra törekszik majd, hogy minél jobban elhúzza a gázai háborút, ezáltal megtépázva Izrael nemzetközi hírnevét és károsítva kapcsolatát legfőbb szövetségesével, az Egyesült Államokkal.

Jiszrael Kac izraeli külügyminiszter kedd este, röviddel az új Hamász-vezető kinevezése után kijelentette, hogy „gyorsan likvidálni kell” Jahja esz-Szinvárt.

A fő terrorista Jahja esz-Szinvárnak a Hamász élére, Iszmail Haníje utódjaként történt kinevezése egy okkal több arra, hogy gyorsan likvidáljuk, és letöröljük a térképről ezt a méltatlan szervezetet

− közölte az izraeli külügyminiszter az X közösségi portálon.

Borítókép: Jahja esz-Szinvár, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet vezetője és Iszmail Hánije volt palesztin kormányfő, az iszlamista Hamász mozgalom egyik vezetője (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.