A román kormányfő szerint semmirekellők azok, akik gúnyt űznek a családból

Marcel Ciolacu román kormányfő ismét a Szociáldemokrata Párt elnöke lett.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök
Marcel Ciolacu román miniszterelnök Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marcel Ciolacu kormányfőt újraválasztotta pártelnöknek a román kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD), amely azt is megszavazta szombati kongresszusán, hogy a miniszterelnök legyen a PSD jelöltje a november végi államfőválasztáson.    

Beszédében a kormányfő egyebek mellett kijelentette: támogatja a véleménynyilvánítás szabadságát, a gazdasági, lelkiismereti és szexuális szabadságot, de a társadalom alapját képező család intézményét védelmezendő értéknek tartja.

Semmirekellők azok, akik gúnyt űznek a családból

 – idézte az Agerpres hírügynökség Ciolacut. A felmérések szerint jelenleg a legesélyesebb államfőjelöltnek számító politikus kihangsúlyozta: életében a család, a munka és a hit volt az iránytűje, a szülei pedig tisztességre, mértékletességre tanították.

A PSD elnöke beszédében arról biztosította az ország lakosságát, hogy Románia nem fog belekeveredni semmilyen háborúba.

Egy elnöknek két alapvető hatásköre van: ő a hadsereg főparancsnoka, és az országot képviseli a nemzetközi kapcsolatokban. Ebből a szempontból szeretném nagyon világosan elmondani: Románia nem fog háborúba lépni, és nem fogják belerángatni semmilyen háborúba. A béke és a stabilitás a jólét alapvető feltételei. Gondoskodni fogok arról, hogy ez így is maradjon. A nemzeti függetlenség garanciája leszek, de soha nem fogok egyetérteni a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetésével. Professzionális hadseregre van szükségünk, csakúgy, mint modern felszerelésekre

– jelentette ki Marcel Ciolacu a kongresszusi küldöttek előtt.

A miniszterelnök és államfőjelölt azt is hangsúlyozta, hogy Romániának erős külpolitikai pozícióra, modern hadseregre és olyan gazdaságra van szüksége, amely képes finanszírozni ezeket a célokat. „A GDP 2,5 százalékának védelmi célokra való elkülönítése a jövőben is folytatódni fog. A külpolitikában azonban egy ambiciózusabb megközelítést szeretnék, amelyet a pragmatizmus és a nemzeti célok követése jellemez az európai uniós és a NATO-szövetségesekkel partnerségben” – mondta Marcel Ciolacu. 

Borítókép: Marcel Ciolacu román miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.