Áll a bál Irán és Németország között

A hatóságok csalás és egyéb illegális tevékenység folytatásával indokolták a német intézet bezáratását.

2024. 08. 20. 21:07
Iránban a hatóságok bezáratták a teheráni német nyelvoktatási intézetet
Iránban a hatóságok bezáratták a teheráni német nyelvoktatási intézetet Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni hatóságok kedden bezáratták a teheráni német nyelvoktatási intézetet (DSIT), Berlinben az ügyben bekéretik az iráni nagykövetet a külügyminisztériumba. A közösségi médiában megjelent felvételeken látható volt, hogy iráni biztonsági erők zárják le a Teherán északi részén található épületet, amelyben a nyelviskola működött.

A Mizán nevű hivatalos igazságügyi honlap csalás és egyéb illegális tevékenység folytatásával indokolta az intézet bezáratását, hozzátéve, hogy a Németországhoz köthető további szervezetek ellen is vizsgálat folyik. Az iráni biztonsági tanácshoz közel álló Nurnews hírportál szerint mindez válasz volt a Hamburgi Iszlám Központ (IZH) júliusi bezárására. A német belügyminisztérium szerint az IZH és a hozzá köthető szervezetek radikális iszlamista célokat követtek, és Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének képviselőjeként működtek.

Elítéljük az iráni biztonsági szolgálatok Teheráni Német Nyelvintézettel szembeni fellépését

– közölte a német külügyminisztérium egyik szóvivője. Az illetékes szerint a közkedvelt és elismert intézetben az emberek sok személyes erőfeszítéssel nehéz körülmények között szálltak síkra a nyelvoktatásért. A külügyi szóvivő közölte azt is, hogy az ügyben bekéretik az iráni nagykövetet. – Felszólítjuk az új iráni kormányt, hogy haladéktalanul engedélyezze az oktatás újraindítását – tette hozzá. A DSIT honlapján található információk szerint az intézetet 1995-ben alapította a teheráni német nagykövetség. Az intézet jelenleg 85 oktatóval működik.

Borítókép: Iránban a hatóságok bezáratták a teheráni német nyelvoktatási intézetet (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.