Büntetlenül garázdálkodhatnak a migránsok Spanyolországban

Hétfőn egy kiskorú algériai bevándorlót engedtek el, aki fenyegetett és szexuálisan molesztált egy szociális gondozót. Egy másik migránst pedig egy héten belül másodjára vettek őrizetbe, mert újabb bűncselekményt követett el.

2024. 08. 20. 21:32
A spanyol rendőrök tehetetlenek a bűnöző migránsokkal szemben
A spanyol rendőrök tehetetlenek a bűnöző migránsokkal szemben Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, ameddig nem folyik vér, nem veszik komolyan a migránsok által elkövetett bűncselekményeket a spanyol hatóságok. Legalábbis bizonyos régiókban ez látszik. A katalán rendőrség, a Mossos szombaton őrizetbe vett egy kiskorú algériai migránst, aki a barcelonai Dosriusban saját szociális gondozóját fenyegette, majd molesztálta. 

A tinédzser tanúvallomást tett az illetékes gyermekvédelmi ügyészségen, majd a fiatalkorúak bírája elé került, aki hétfőn szabadon engedte őt mindenféle büntetés és óvintézkedés nélkül.

A gyereket az a központ jelentette fel, amelyben a felügyeletét ellátják. A gondozó, akit zaklatott, elmondta, hogy a fiatal először egy tálcát vágott hozzá az étkezőben, miközben a hüvelykujjával többször fenyegető, a torka elvágására utaló kézmozdulatokat tett. Ezután egész nap a sarkában volt, nem tartotta tiszteletben a személyes terét, és egyszer kezet is emelt rá, mintha meg akarná ütni. Estefelé a fiatal konfliktusba került egy másik gyerekkel, amit a gondozó megpróbált megoldani. Ekkor a migránsgyerek odalépett hozzá, megfogta a melleit, és meglökte. Végül a központ többi dolgozójának is közbe kellett lépnie, hogy elvigyék a fiút a helyszínről, mielőtt nagyobb bajt csinál. Az intézet ezután hívta fel a Mossost. 

A zaklatást elszenvedő nő védelmet kért, miután kiderült, hogy a gyereket mindenféle óvintézkedés nélkül visszaküldték hozzájuk. Attól tartanak, hogy az események újra megismétlődnek vagy még súlyosabb dolog történik. A dolgozók azt mondják, hogy ez a migránsgyerek csak egy hete van náluk, de a nőkkel szembeni viselkedése a kezdetektől fogva tiszteletlen, rendszeresen túl közel megy hozzájuk és megfélemlíti őket. 

Ignacio Garriga, a jobboldali Vox elnökhelyettese az X-en arra hívta fel a figyelmet, hogy Katalónia, akárcsak Spanyolország más régiói, tele van visszaeső bűnözőkkel, amiről valójában a politikai vezetők tehetnek.

Mi a fenéért szavaz mindenki a (regionális) parlamentben és a kongresszusban az olyan kezdeményezéseink ellen, amelyek az utcák bűnözőktől való megtisztítására irányulnak? Ők a gazemberek

– fogalmazott. 

Ráadásul nem ez az egyetlen eset, amely arra utal, hogy a bűncselekményeket elkövető migránsok nem kapják meg a megfelelő büntetést. A rendőrség ugyanis ismét őrizetbe vette azt a marokkói bevándorlót, akinek elfogásáról lapunk is beszámolt. 

Alig egy hete kapták el először, miután betört egy 80 éves nő és fia házába, kirabolta őket, majd szemrebbenés nélkül befeküdt az asszony mellé az ágyba, aki végül el tudta kergetni. A rendőrök néhány órával később őrizetbe vették betörés és lopás miatt, viszont büntetés nélkül úszta meg a történteket. A navarrai rendőrség kapta el hétfőn ismét, miután megint betört egy házba, miközben az ott lakók aludtak. 

Miután hétfőre virradóra Katalóniában újabb erőszakos támadás is történt, melyben egy latinamerikai származású fiatal férfit késelt meg két marokkói bevándorló, a Vox közölte, hogy lépéseket tesz annak érdekében, hogy a spanyolok újra biztonságban érezzék magukat, és megerősítik a rendőri jelenlétet azokon a településeken, amelyeket ők irányítanak. 

Borítókép: A spanyol rendőrök tehetetlenek a bűnöző migránsokkal szemben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.