Büszkén számolt be kínai látogatásáról Meloni

Konkrét eredményekkel zárta ötnapos kínai látogatását Giorgia Meloni kormányfő.

2024. 08. 01. 13:50
HSZI Csin-ping
Hszi Csin-ping kínai elnök (j) és Giorgia Meloni olasz kormányfő a Pekingben folytatott megbeszélésük kezdete előtt 2024. július 29-én. (Fotó: MTI/AP pool/Vincent Thian) Fotó: Vincent Thian
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz miniszterelnök büszkén számolt be az utazás legjelentősebb eredményeiről, ami új fejezetet nyitott az Olaszország és a Kína közötti kétoldalú kapcsolatokban. Giorgia Meloni miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök július 29-ei pekingi találkozóján az ukrajnai háborúról, a közel-keleti válságról, valamint különböző nemzetközi politikai kérdésekről esett szó. 

A római kormányfői rezidencia, a Chigi-palota felvételén Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja Giorgia Meloni olasz kormányfőt Pekingben 2024. július 29-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Chigi-palota/Filippo Attili)
A római kormányfői rezidencia, a Chigi-palota felvételén Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja Giorgia Meloni olasz kormányfőt Pekingben 2024. július 29-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Chigi-palota/Filippo Attili)

A hangsúly azonban a gazdaságra helyeződött. A megbeszélések legfontosabb eredménye a 2024–2027 közötti hároméves cselekvési terv aláírása. Az olasz lapok szerint sikeresnek bizonyulhat a Róma–Peking tengely. 

A kínai küldetés konkrét eredményei különösen a gazdasági és kereskedelmi fronton valósultak meg. A hároméves cselekvési terven kívül hat egyezményt írtak alá kulcsfontosságú kérdésekben, az ipari együttműködéstől a földrajzi területek védelméig. 

Giorgia Meloni célja az volt, hogy teret nyisson a Kínában lévő olasz vállalkozások előtt és megszüntesse az olasz termékek kínai piacra lépése előtti akadályokat. Konstruktív és konkrét találkozónak nevezte a látogatást, amely újraindítja a kapcsolatokat egy fontos partnerrel. Meloni az olasz újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy úgy véli, Kínának nem érdeke az orosz ipari kapacitás támogatása, ugyanakkor döntő szerepet játszhat a geopolitikai helyzet stabilizálásában és a béke megvalósításában. 

Az olasz miniszterelnök arról számolt be, hogy Hszi Csin-ping elnök azt mondta, hogy Kína mindig a népek közötti békés együttélésért dolgozik, ezért megkérte őt, hogy tegye meg a kellő lépéseket ebbe az irányba.

Meloni azt is kiemelte hogy Olaszországnak fontos szerepe lehet az Európai Unió és Kína közötti kiegyensúlyozott kereskedelmi kapcsolatok megvalósításában. Az olasz kormányfő Kínából egyenesen Párizsba utazott, hogy üdvözölje az örkarikás játékok olasz résztvevőit. Programjában nem szerepel Emanuel Macron elnökkel való találkozó – hangsúlyozzák az olasz lapok. 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő a Pekingben folytatott megbeszélésük kezdete előtt 2024. július 29-én (Fotó: MTI/AP pool/Vincent Thian)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.