Döntése előtt egy kolostorban kér lelki útmutatást a román kormányfő

Egy kolostorban kér lelki útmutatást Marcel Ciolacu román miniszterelnök, mielőtt végleges döntést hozna a novemberben esedékes elnökválasztáson való indulásával kapcsolatban. Sajtóértesülések szerint a politikus csütörtökön, Nagyboldogasszony napján látogat el a moldvai Varatec kolostorhoz.

Romanian Prime Minister Marcel Ciolacu in Ankara
ANKARA, TURKIYE - MAY 21: Romanian Prime Minister Marcel Ciolacu signs Anitkabir's special guest book at Anitkabir, the mausoleum of Turkish Republic's Founder Mustafa Kemal Ataturk, during his official visit in Ankara, Turkiye on May 21, 2024. Utku Ucrak / Anadolu (Photo by Utku Ucrak / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Marcel Ciolacu román miniszterelnök Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) hivatalosan az augusztus 24-i kongresszusán dönt az államfőjelöltjéről. Bár a párton belül Marcel Ciolacu jelöltségének egyelőre nincs alternatívája, a politikus még nem döntött az indulásáról. 

Az országos felmérések szerint a PSD-elnök vezeti a potenciális államfőjelöltek népszerűségi listáját. Marcel Ciolacu a jelöltségével kapcsolatos döntését várhatóan a jövő hét végén, a Varatec kolostorban tett látogatását követően jelenti be. 

Tavaly júniusi miniszterelnöki beiktatása előtt a PSD vezetője – vélhetően a feladatra való lelki felkészülés részeként – az ortodox húsvét nagyhetében ellátogatott az Athosz-hegyi kolostor-köztársaságba, ahol ma is teljes elzártságban él mintegy kétezer görögkeleti szerzetes. A politikus idén februárban a román ortodox egyház vezetőjével, Daniel pátriárkával és a Szent Szinódus többi tagjával találkozott a pátriárkai palotában. 

A miniszterelnök akkor azt közölte, hogy 

a találkozó különleges alkalom volt az egyházzal való partnerség megerősítésére.

Márciusban ortodox kápolnát állítottak fel a bukaresti parlament épületében. 

Ez a kápolna nemcsak a román parlamentben dolgozók imahelye, hanem a nemzeti értékeink szimbóluma is. (…) Végső soron nemcsak a menedéket jelent a mindennapi kihívások és feszültségek elől, hanem a nemzeti értékek iránti elkötelezettségünk szimbóluma is

– mondta akkor Marcel Ciolacu.

Borítókép: Marcel Ciolacu román miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.