Egyetlen hét alatt négyen haltak meg a Mont Blanc-on

Befejezték a kutatást az eltűnt hegymászók után, nincs esély a túlélésükre.

Forrás: MTI2024. 08. 08. 20:28
Helikopter kutat túlélők után a Mont Blancnál. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezték a kutatást a hétfőre virradóra a franciaországi Mont Blanc hegységben történt, egy nagyobb francia túrázócsoportot is érintő gleccserjégomlásban eltűnt két német hegymászó után. A szerencsétlenségben egy francia állampolgár életét vesztette, négy másik hegymászó pedig megsebesült.

– Nem lesz több kutatás. Sajnos semmire sem vezetne: minden valószínűség szerint egy gleccserszakadékba zuhantak, és tízméternyi hóréteg borítja őket 

– közölte az AFP francia hírügynökséggel Jean Ailhaud, a Francia Alpokban fekvő Bonneville ügyészhelyettese. – Öngyilkosság lenne oda leereszkedni, majd a gleccser visszaadja a holttestüket – tette hozzá az ügyészhelyettes, aki kifejtette, hogy a két férfi minden bizonnyal halott, „vagy a zuhanás vagy fulladás, vagy kihűlés okozta a halálukat”.

A 30 és 39 éves német férfi egy menedékházban töltötte az éjszakát a 4248 méter magas Mont Blanc du Tacul hegyen, ahol a baleset történt. Egy hatalmas jégtömb hajnali 3 óra tájban szakadt le a hegy északi oldalán lévő gleccserről, mintegy 4100 méter magasságban, egy olyan helyen, ahol a németeken kívül 15 ember tartózkodott.

A riasztáskor jelentős mentőcsapatot mozgósítottak helikopterekkel, mentőkutyákkal és hegyimentőkkel. Érkezésükkor holtan találtak egy 57 éves francia férfit, négy másik ember, köztük két spanyol megsérült. Tizenegy másik hegymászó, aki szintén úton volt a jégtömb lezuhanásakor, sértetlenül úszta meg a balesetet. Később derült ki, hogy a jégomlásban eltűnt két német hegymászó.

Szerdán egy olasz hegymászó halt meg, amikor lezuhant a Mont Blanc hegység lábánál, az olaszországi oldalon fekvő Mészkőpiramisok nevű kettős hegycsúcsról. 

A baleset mintegy 2600 méteres magasságban történt. A hegymászó lefelé tartott, de eltévesztette az utat, és jeges zápor tört ki. A férfi mintegy 200 métert zuhant.  Az áldozat – egy 41 éves piemontei férfi – menedéket keresett a jeges zápor elől, amikor megcsúszott és lezuhant – közölte a rendőrség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.