Együttműködik Spanyolország és Mauritánia az embercsempészek feltartóztatása érdekében

Felújítja Spanyolország és Mauritánia a biztonsági erőik közötti együttműködést annak érdekében, hogy felvegyék a küzdelmet az embercsempészekkel szemben és leállítsák az illegális bevándorlók veszélyes tengeri útjait az Atlanti-óceánon a Kanári-szigetek felé – jelentette be kedden Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök mauritániai látogatásán.

Forrás: MTI2024. 08. 28. 9:29
242 fős, két csónakon utazó migránscsoport tagjai érkeznek egy kikötőbe
242 fős, két csónakon utazó migránscsoport tagjai érkeznek egy kikötőbe Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Európában egyre nagyobb teret nyerő retorika ellenére a bevándorlás maga nem probléma” – jelentette ki a spanyol kormányfő, elismerve, hogy az elöregedő spanyol társadalomnak szüksége van a bevándorló munkavállalókra. 

„A bevándorlás inkább olyan szükséglet, amely felvet néhány problémát, és emiatt olyan megoldásokat kell találnunk, amelyekkel emberséges, biztonságos és rendezett módon lehet menedzselni a migrációt, oly módon, hogy az valamennyi országnak előnyös legyen” – fogalmazott Sánchez a mauritániai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A spanyol miniszterelnök háromnapos nyugat-afrikai körúton van, amelynek során Mauritánia után Gambiába és Szenegálba is ellátogat, ahonnan az illegális bevándorlókat szállító csónakok többsége útnak indul a Kanári-szigetek felé. Az afrikai partokhoz közeli, de Spanyolországhoz tartozó szigetcsoportról a bevándorlók igyekeznek tovább utazni az európai kontinens felé. A spanyol belügyminisztérium adatai szerint január óta több mint 22 ezer ember ért partot a Kanári-szigeteken, több mint kétszer annyian, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az illegális bevándorlók között van több ezer menekült, aki a Malit sújtó erőszakhullám elől próbál biztonságos országba eljutni, illetve sokan érkeznek Szenegálból, Mauritániából és más nyugat-afrikai országokból jobb munkalehetőségek reményében.

„Nem is olyan régen Spanyolország is bevándorlók országa volt, olyanoké, akik jobb életre törekedtek, csakúgy mint azok, akik manapság hatalmas kockázatot és veszélyeket vállalva indulnak útnak” – mondta Sánchez.

A spanyol kormányfő idén már második alkalommal járt Mauritániában. Sánchez februárban Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével látogatott el a nyugat-afrikai országba, ahol 210 millió eurós támogatást jelentettek be, hogy segítsék a migrációt féken tartani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.