Ez most nagyon nagy balhé lett: az Európai Bizottság fenyegető üzenetet küldött Elon Musknak

Az Európai Bizottság most az állítja, hogy nem egyeztetett az elnökkel vagy a többi biztossal a levél elküldéséről. Az intézmény szóvivői szerint Brüsszel nem akar beavatkozni az amerikai választásokba.

Forrás: Euronews2024. 08. 14. 12:17
BRETON, Thierry
Thierry Breton, az Európai Bizottság (EB) uniós belső piacért felelős tagja Fotó: Olivier Matthys
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos levelében üzente meg Elon Musknak, hogy kötelessége cenzúrázni a potenciálisan „káros tartalmakat” a tulajdonában levő X platformon. Breton a levélben azt állította, hogy annak ellenére, hogy a Donald Trumppal folytatott beszélgetésre a felületen az EU-n kívül került sor, az élő adásban elhangzottak hatással lehetnek az EU közrendjére, és ezért az unió digitális szolgáltatásokról szóló törvényének (DSA) hatálya alá tartoznak, közölte az Euronews. Thierry Breton, nem először vette célba Musk cégét. 

Állítólag a levél már régóta készen volt, ám a biztos úgy gondolta, hogy a hatalmas érdeklődésnek örvendő Donald Trump-interjú szolgáltatta a megfelelő pillanatot az üzenet átadására. A lépés azonban rosszul sült el. Musk Breton levelére a 2008-as „Trópusi vihar” című vígjátékból származó mémmel válaszolt, Trump kampánystábja pedig azzal vádolta az EU-t, hogy „megpróbál beavatkozni az amerikai elnökválasztásba”, és azt tanácsolta az uniónak, hogy törődjön a saját dolgával.

Közben az is kiderült, hogy Thierry Breton nem is kért jóváhagyást Ursula von der Leyen elnöktől.

Thierrynek megvan a saját feje, munkamódszere és gondolkodásmódja

– állítja az Európai Bizottság egyik tisztviselője. 

A levél időzítését és megfogalmazását sem az elnökkel, sem a biztosokkal nem egyeztették, illetve nem egyeztettük

– tette hozzá az egyik szóvivő. 

Nem ez volt az Európai Bizottság első támadása Musk ellen

Ahogy arról lapunk is beszámolt, múlt hónapban Breton bejelentette, hogy az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy az X megsértette a DSA-t, és hatalmas bírságokat szándékozik kiszabni Musk cégére, ha az nem egyezik bele a „gyűlöletbeszéddel és a félretájékoztatással” kapcsolatos korlátozásokba. Az Európai Unió szerint az X nem eléggé átlátható, ezért megkövetelik a közösségi médiaplatformoktól, hogy kezeljék az „illegális tartalmakat” és a „közbiztonságot fenyegető kockázatokat”. Az Európai Unió azt is közölte, hogy elégedetlen az X ellenőrző rendszerével, mondván, hogy az „nem felel meg az iparági gyakorlatnak”. Brüsszel többek közt a pénzért megvásárolható kék pipákat kifogásolja.

Válaszként Elon Musk azt állította, hogy az Európai Unió titkos alkut próbált kötni vele egy, az EU által irányított cenzúra érdekében. Breton gyorsan tagadta egy ilyen alku létezését, de Musk azt válaszolta, hogy „nyilvános bírósági csatát vár, hogy az európai emberek megtudhassák az igazságot”.

Musk 2022 októberében vásárolta meg az akkori Twittert, miután nemtetszésének adott hangot az amerikai közösségimédia-platformon elterjedt amerikai állami cenzúra miatt.

 

Borítókép: Thierry Breton, az Európai Bizottság (EB) uniós belső piacért felelős tagja (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys) 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.