Josep Borrell: A venezuelai elnökválasztásnak csak a teljes és függetlenül ellenőrizhető eredményei fogadhatók el

Az Európai Uniót továbbra is rendkívül aggasztja a politikai válság Venezuelában, amely tovább mélyült a latin-amerikai országban rendezett elnökválasztás óta – áll az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének vasárnapi közleményében, amely leszögezi: csak a teljes és függetlenül ellenőrizhető eredményeket fogadják el annak bizonyítékaként, hogy Caracas tiszteletben tartja a venezuelai nép akaratát.

Forrás: MTI2024. 08. 25. 16:44
Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője
Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A választási jegyzőkönyvek nyilvánosan elérhető másolatai szerint Edmundo González Urrutia (ellenzéki jelölt) győzött a választásokon, jelentős többséggel” – olvasható a Josep Borrell jegyezte közleményben. Aláhúzta: a hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk az embereknek a békés demonstrációhoz és a politikai véleménynyilvánításhoz való jogát, valamint szabadon kell engednie az őrizetben lévő politikai foglyokat.

 

Az Európai Unió továbbra is együttműködik térségbeli partnereivel annak érdekében, hogy érvényesüljön a venezuelai népnek a voksolás során kifejezett akarata

– szögezte le közleményében a főképviselő. ENSZ-szakértők augusztus elején közzétett adatai szerint a választások óta legkevesebb 23 ember vesztette életét és 1260-at vettek őrizetbe a választási eredmények kihirdetése nyomán kezdődött zavargásokban. A szakértők emellett rámutattak arra, hogy a választási eredmények kezelésénél nem biztosították a voksolás hitelességét garantáló alapvető feltételeket: az átláthatóságot és a teljességet.

A venezuelai választási hatóság (CNE) a 2013 óta hatalmon lévő elnököt, Nicolás Madurót nyilvánította a július 28-i választás győztesének, az egyes szavazókörök tételes eredményeit azonban még nem tették közzé. Az eredményhirdetés nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyek visszaszorítására a kormány kemény eszközöket alkalmazott.

A múlt héten Borrell már felszólította a CNE-t, hitelesítse és hozza nyilvánosságra a választási jegyzőkönyveket. A venezuelai legfelsőbb bíróság mindazonáltal csütörtökön megerősítette Maduro venezuelai választási győzelmét.

Caracas a belügyekbe való elfogadhatatlan beavatkozásként ítélte el, hogy az Egyesült Államok és tíz latin-amerikai ország – Argentína, Chile, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Panama, Paraguay, Peru és Uruguay – nem hajlandó elfogadni a legfelsőbb bíróság végzését, amellyel legitimálta a vitatott választási eredményt.

Venezuela elvárja, hogy teljes mértékben tiszteletben tartsák szuverenitását. A választási eredményt el nem ismerő országok megint egyszer alkalmazni akarják az államcsínyekre jellemző rendszerváltozás politikáját, amelyet az amerikai birodalom több mint száz éven át bátorított Latin-Amerikában és a Karib-térségben

– mondta televíziós nyilatkozatában Yvan Gil külügyminiszter. Venezuelában hétfőre beidézték az ügyészségre Edmundo González Urrutia volt ellenzéki elnökjelöltet a választási adatok nyilvánosságra hozásával kapcsolatos büntetőeljárás keretében.

Borítókép: Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.