Komoly fenyegetést kapott Elon Musk

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos hétfőn levelet küldött Elon Musknak, az X (korábban Twitter) közösségi médiafelület tulajdonosának, amelyben arra hívta fel a figyelmét, hogy kötelessége megakadályozni a „káros tartalmak” terjedését a platformon.

Forrás: MTI2024. 08. 13. 5:41
Elon Musk portréját vágják ki egy magazinból ollóval a római Eneában, Olaszországban 2024. szeptember 19-én.
Elon Musk portréját vágják ki egy magazinból ollóval a római Eneában, Olaszországban 2024. szeptember 19-én. Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk európai idő szerint keddre virradó éjszaka Donald Trump amerikai elnökjelölttel készít interjút, amelyet az X-en élőben közvetítenek.

A nagy közönséggel nagyobb felelősség is jár

 – írta erre vonatkozó bejegyzésében a francia biztos, és a közzétett levélben rámutatott az X (korábban Twitter) tulajdonosának az uniós jog alapján fennálló, a jogellenes tartalmak és a dezinformáció elleni küzdelemmel kapcsolatos kötelezettségeire.

Az Európai Unió jelenleg vizsgálatot folytat az X-szel szemben a digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvény (DSA) alapján, amely előírja az internetes cégek számára, hogy hatékonyan felügyeljék az online tartalmakat annak érdekében, hogy megvédjék a felhasználókat „a káros tartalmaktól”.

Önnek jogi kötelessége biztosítani, hogy az X megfeleljen az uniós jognak

 – hívta fel Musk figyelmét az uniós biztos. Breton szerint ez egyrészt a véleménynyilvánítás és a tájékoztatás szabadságának biztosítását jelenti, másrészt pedig hatékony fellépést a „káros tartalmak” terjedésének enyhítése végett.
Hozzátette, hogy amennyiben a káros tartalmakat nem kezelik, azok negatív hatást gyakorolhatnak a polgári közbeszédre és a közbiztonságra.

Az EU-ban figyelemmel kísérjük az erőszakra, gyűlöletre és rasszizmusra uszító tartalmak terjesztésével összefüggő kockázatokat a világ jelentős politikai – vagy társadalmi – eseményeihez kapcsolódóan

 – írta.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy az X-szel szembeni uniós vizsgálat értékelése szempontjából „releváns az EU-ban a jogellenes tartalom bármilyen negatív hatása, amely annak tulajdonítható, hogy az X nem megfelelően alkalmazza a DSA vonatkozó rendelkezéseit”.

Az uniós szolgálatok rendkívül éberek lesznek minden olyan bizonyítékot illetően, amely a DSA megsértésére utal, és nem fogunk habozni, hogy teljes mértékben kihasználjuk eszköztárunkat, amennyiben ez indokolt az uniós polgárok súlyos károktól való megvédelmezésének érdekében

– zárta levelét Thierry Breton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.