Lángba borulhat az egész Közel-Kelet

Libanonból lőtték Izraelt az éjszaka. Az IDF tájékoztatása szerint a rakétákat feltartóztatta a légvédelmi rendszerük. A világ vezető hatalmai a helyzet fokozódásától tartanak.

Forrás: The Times of Israel, MTI2024. 08. 04. 7:57
Dahije, 2024. július 30. Házromokon egy férfi Dahijében 2024. július 30-án, miután izraeli drónnal végrehajtott rakétatámadás érte a libanoni fõváros, Bejrút déli elõvárosát. Egy ember életét vesztette, többen megsebesültek, némelyek súlyosan. Az izraeli hadsereg szerint a célpont a Hezbollah libanoni síita milícia egyik parancsnoka volt, akit a Golán-fennsík egyik drúz faluja ellen néhány nappal korábban végrehajtott, tizenkét gyermek, illetve tizenéves életét követelõ rakétatámadás kitervelésével vádolnak. MTI/AP/Huszein Malla Fotó: Huszein Malla
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hezbollah tegnap késő este mintegy harminc rakétát lőtt ki Libanonból Izraelre – közölte az IDF, miután a terrorcsoport nem sokkal éjfél után vállalta a felelősséget a támadásért. Az Izraeli Védelmi Erők azt állítja, hogy a legtöbb rakétát feltartóztatta a légvédelmi rendszer, de volt olyan is, amely becsapódott.

A csapás következtében személyi sérülés nem történt. Válaszul az izraeli légierő vadászgépei eltalálták a támadásban használt hordozórakétát Dél-Libanonban, valamint a Hezbollah többi infrastruktúráját a térségben – teszi hozzá a hadseregre hivatkozva a The Times of Israel izraeli hírportál.

Az IDF azt állítja, hogy tüzérséggel lőtt más libanoni területet is, hogy elhárítsa a fenyegetést.

Eközben a lehető legnagyobb önmérsékletre szólított fel a francia és az amerikai külügyminiszter minden felet a Közel-Keleten a térség lángba borulásának elkerülése érdekében – közölte a francia külügyminisztérium szombaton.

Stéphane Séjourné francia tárcavezető telefonon beszélt amerikai kollégájával, Antony Blinkennel, és osztoztak az aggodalomban a térségben növekvő feszültségek láttán – emelte ki Christophe Lemoine, a francia minisztérium szóvivője.

Megállapodtak, hogy a jövőben is a lehető legnagyobb önmérsékletre szólítanak fel valamennyi felet, hogy elkerüljék a térség lángba borulását, amelynek pusztító hatása lenne minden ottani országra

 – tette hozzá a szóvivő.
Franciaország pénteken felszólította a még Iránban tartózkodó átutazó állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az országot. Libanon kapcsán Washingtontól és Londontól eltérően Párizs nem szólított fel kifejezetten azonnali távozásra, de felhívta állampolgárai figyelmét, hogy rendelkezésükre állnak a Franciaországba tartó kereskedelmi járatok. A gázai háború óta Franciaország hivatalosan azt ajánlja állampolgárainak, hogy a halaszthatatlan okoktól eltekintve ne utazzanak Libanonba sem turisztikai, sem családlátogatási céllal.

Borítókép: Házromokon egy férfi Dahijében 2024. július 30-án, miután izraeli drónnal végrehajtott rakétatámadás érte a libanoni főváros, Bejrút déli elővárosát. (Fotó: MTI/AP/Huszein Malla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.