Lengyelország több mint ezermilliárd forintnyi katonai támogatást nyújtott Ukrajnának

Az ukrajnai háború kezdete óta Lengyelország tizenkétmilliárd zloty, azaz 1,1 ezermilliárd forint értékű katonai támogatást nyújtott Kijevnek – mondta Andrzej Duda lengyel elnök a Kanal Zero nevű YouTube-csatornán közölt, a lengyel sajtó által ismertetett beszélgetésben.

2024. 08. 26. 16:06
Andrzej Duda lengyel elnök 2024. augusztus 25-én.
Andrzej Duda lengyel elnök 2024. augusztus 25-én. Fotó: AFP/Sergei Gapon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel államfő akkor nyilatkozott a Kanal Zero tévécsatornának, amikor szombaton, az Ukrajna függetlensége kikiáltásának 33. évfordulóján rendezett kijevi ünnepségekről utazott vissza vonaton Varsóba.

A terjedelmes interjúban Duda az Ukrajnának a háború során nyújtott nyugati támogatásra vonatkozó kérdésre elmondta: Lengyelország részéről a humanitárius és a katonai segítségnyújtás összességében mintegy 100 milliárd zlotyt, azaz 9,2 ezermilliárd forintot tesz ki. Ezen belül a katonai támogatás értéke 12 milliárd zloty, vagyis 1,1 ezermilliárd forint).

Odaadtunk a nehézfelszerelésből több mint ezer darabot

– jelentette ki Andrzej Duda.

Konkrétan a T–72-es, a PT–91 Twardy, illetve a Leopard harckocsikat említette, beszélt többfajta páncélozott harcjárműről, köztük a Rosomak típusúról, valamint a Krab önjáró tüzérségi lövegekről, „a még rendelkezésre álló rakétakilövőkről”, valamint tíz MiG–29-es vadászgépről és tíz helikopterről.

„Lehetőségeinkhez képest valóban sokat adtunk Ukrajnának” – foglalta össze Duda. Úgy ítélte meg: Lengyelország „jó szomszédként viselkedett, és Ukrajnában értékelik ezt”. A lengyel segítségnyújtást gyakran méltatják az ukrán katonai vezetők, a politikai vezetők, valamint a közemberek is – mutatott rá a lengyel elnök.

Az oroszországi Kurszki régióban augusztus eleje óta folytatott ukrán katonai művelettel kapcsolatban Andrzej Duda leszögezte: amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, „számítania kellett arra, hogy a […] megtámadott állam védekezni fog”. A támadónak „számítania kell arra, hogy a megtámadott pofon vágja” és ez most történik, Ukrajna „behúz egyet Oroszországnak” – fogalmazott a lengyel elnök.

Ma senki sem képes megmondani, milyenek és mennyire messzemenők lesznek ennek következményei – kommentálta Duda elnök az ukrán művelet esetleges stratégiai hatását.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök 2024. augusztus 25-én (Fotó: AFP/Sergei Gapon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.