„Már nem sok olyan olimpia lesz Franciaországban, ahol az idei megnyitó fellépőit beengedik”

Franciaországban a muszlim bevándorlók adják a termékenység zömét: vajon ők is ilyen toleránsak lesznek?

2024. 08. 01. 11:35
Párizs 2024 - Megnyitóünnepség Fotó: Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi olimpia botrányos, kereszténygúnyoló megnyitója után érdekes összefüggésre hívta fel a figyelmet az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. 

2023-ban Franciaországban 678 ezer gyermek született, 6,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, és 20 százalékkal kevesebb, mint 2010-ben!

Ezzel az európai demográfia korábbi bezzegállama, Franciaország termékenységi rátája 1,68-ra zuhant. (2010-ben még 2,03 volt.)

A cikk emlékeztetett rá, hogy Franciaország papíron még mindig az élmezőnybe tartozik Európában, különösen a német 1,35-dal összehasonlítva. Csakhogy arra is rámutattak, egyértelmű a mögöttes folyamat: a nyugati kultúrájú lakosság termékenysége meredeken zuhan, mostanra a bevándorlók adják a termékenység zömét. 

Már 2022-ben a négy év alatti gyermekek 39 százalékának bevándorló háttere volt, nagy részük Afrikából vagy más muzulmán régióból érkezett.

Így nem meglepő, hogy a bevándorlással kapcsolatos társadalmi feszültségek dominálták a júniusi választásokat Franciaországban (ahogy Németországban is).

Mennyire egészséges az a kultúra, mennyire fenntartható az a társadalom, ami ilyen tüneteket produkál? A trendet elnézve nem nehéz előre jelezni: már nem sok olyan olimpia lesz Franciaországban, ahol az idei megnyitó fellépőit beengedik – veti fel a kérdést a cikk.

 

Eközben hazánkban a bevándorlás ösztönzése nélkül éppen megfordult a trend: az elmúlt tizennégy év alatt 1,23-ról 1,52-ra növekedett a termékenységi arányszám, mellyel Magyarország az ötödik helyen van az unióban.

Mindezt a koronavírus-járvány, a háború és az ezekkel járó gazdasági nehézségek árnyékában sikerült elérni. Kiszámolták, ha az 1,23-os teljes termékenységi arányszám megmaradt volna 2024-ig folyamatosan, akkor összesen 163 ezer gyermekkel született volna kevesebb Magyarországon.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.