Októberi iskolakezdést javasolnak az olasz tanárok

Az olasz pedagógusok szakszervezete azzal a kéréssel fordult Giuseppe Valditara oktatásügyi miniszterhez, hogy szeptember közepe helyett október elején kezdődjön az iskola. A hatalmas meleg és a páratartalom elviselhetetlen az osztálytermekben, és számos idős oktatónak, valamint kiskorú gyermeknek komoly szellemi és fizikai megterhelést jelent. Az iskolai naptár felülvizsgálatát, esetleg későbbi iskolazárást szorgalmaznak.

2024. 08. 21. 19:41
Heat emergency in Naples
NAPLES, ITALY - JULY 30: People protect themselves from the sun by staying in the shade during a sultry day in Naples, Italy on July 30, 2024. A new heat emergency hit Naples, with alert level 3. Temperatures have reached 40 degrees. This is what the bulletin of the National Alarm Forecasting System for the prevention of the effects of heat waves on health had already anticipated yesterday, with the technical-scientific support of the Competence Center of the Civil Protection Department. Stringer / Anadolu (Photo by STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Árnyékban hűsülők Olaszországba Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz tanárok szerint a klímaváltozás erősen kihat az oktatásra is, a minisztérium nem hagyhatja figyelmen kívül az ebből adódó nehézségeket. A pedagógusok orvosok és gyermekgyógyászok szakvéleményét is kikérték, hogy mennyire lenne időszerű az iskolakezdés módosítása. A tanárok arra hivatkoztak, hogy évről évre egyre nagyobb a meleg szeptemberben, az osztálytermek ellátása klímával pedig egyelőre lehetetlen. 

Az olasz szülők ugyanakkor felháborodással fogadták a kezdeményezést. Ugyanis nekik óriási terhet jelentene, ha még két hétig otthon vagy táborban kellene tartani gyerekeiket. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, melyet hatvanezer szülő látott el kézjegyével. 

Olaszországban az iskola idén június első napjaiban bezárt, ha ezt későbbre tolnák, akkor az majdnem négy hónapos szünidőt jelentene a diákoknak. Nehéz ilyen hosszú ideig tartalmasan lekötni a gyerekeket, különösen úgy, hogy az állam semmifajta táboroztatási lehetőséggel nem segíti a családokat. Egyetlen alkalmazásban lévő szülőnek sincs olyan sok szabadsága, hogy felügyeletet tudjon nyújtani a vakáció alatt gyermekeinek. 

Az olasz iskolákban amúgy is minden éveben később csengetnek be, mint a többi európai országban, a nagy meleg miatt kétségtelenül elviselhetetlen lenne a korábbi iskolakezdés. 

Olaszországban nem egyetlen dátumhoz kötődik a tanévkezdés, hanem az ország fekvésének megfelelően, tartományonként születik döntés róla. Idén elsőként szeptember 5-én Bolzano, 9-én pedig Trento tartományban lépnek a termekbe a tanulók. 11-én további öt északolasz tartomány nyitja meg az iskolakapukat, 12-én pedig Szicília és Szardínia is csatlakoznak. Végül szeptember 16-án a déli és a középolasz tartományok kezdik meg a tanévet. 

Idén új irányelvek bevezetését is bejelentette Giuseppe Valditara olasz oktatásügyi miniszter. A program az állampolgári ismeretek keretein belül számos témát érint, a kábítószer és a függőségek elleni küzdelmet, a nők iránti tiszteletet, illetve a hazaszeretetet. Újdonságot jelent, hogy az irányelvek mindenfajta ideológiát száműznek a jövőben az osztálytermekből. Különös figyelmet fordítanak a digitális világ kihívásaira, az elektronikus eszközök felelős használatára. Döntés született arról is, hogy a 2024/25-ös tanévtől kezdve nem engedélyezik az okostelefonok oktatási célú használatát az óvodától az alsó tagozatig.

Borítókép: Illusztráció. Árnyékban hűsülők Olaszországban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.