Szabadlábra helyezték a Telegram vezetőjét, de meg kell jelennie a bíróság előtt

Szabadlábra helyezték szerdán Pavel Durovot, a Telegram Franciaországban őrizetbe vett orosz–francia alapítóját és vezérigazgatóját, akit négy napon át hallgattak ki azzal kapcsolatban, hogy az üzenetküldő alkalmazást a gyanú szerint illegális tevékenységekre használják – közölte szerdán a párizsi ügyészség.

2024. 08. 28. 17:43
Pavel Durov.
Pavel Durov. Fotó: AFP/Getty Images/Steve Jennings
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia média szombat este számolt be arról, hogy a francia és orosz állampolgársággal is rendelkező Durovot őrizetbe vették a Le Bourget repülőtéren, ahová magángéppel érkezett Azerbajdzsánból. Az üzletember körözési listán szerepelt Franciaországban, egyebek között azért, mert a Telegram nem volt hajlandó együttműködni az ország hatóságaival.

A vizsgálóbíró megszüntette Pavel Durov rendőrségi őrizetét és elrendelte bíróság elé állítását első meghallgatásra és lehetséges vádemelésre

– ismertette a párizsi ügyészség.

A Durov elleni vádak sorában szerepel egyebek között az, hogy üzenetküldő alkalmazását gyermekpornográfia terjesztésére, kábítószer-kereskedelemre, csalásra, szervezett bűnözők üzelmeinek fórumaként használják.

Durov őrizetbevétele az egész világon nagy felháborodást keltett, nagyon sokat magyarázatot követeltek Franciaországtól az őrizetbe vétel miatt, egyes kormánytisztviselők egyenesen politikai indíttatású eljárásról és a Nyugat szólásszabadsággal kapcsolatos kettős mércéiről beszéltek.

Az ügyben Emmanuel Macron francia elnök is megszólalt, az X-en hétfőn azt írta, hogy Durov őrizetbevétele nem politikai döntés, hanem független vizsgálat következménye.

Borítókép: Pavel Durov (Fotó: AFP/Getty Images/Steve Jennings)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.