A kanári-szigeteki elnök bepereli a spanyol kormányt az illegális migráció miatt

A regionális elnöknek elege van a szocialista (PSOE) kormány tétlenségéből. Úgy érzi, Pedro Sánchez kormányfő csak ígérget, de valójában nem érdekli őt, hogy a szigetvilág belefullad az illegális migránsok áradatába.

2024. 09. 03. 12:56
Soha nem látott migrációs krízis uralkodik a Kanári-szigeteken
Soha nem látott migrációs krízis uralkodik a Kanári-szigeteken Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bepereli a spanyol kormányt a Kanári-szigetek elnöke. A jobbközép Kanári Koalíció (CC) színeiben kormányzó Fernando Clavijo hétfőn közölte, hogy elege van Pedro Sánchez ígérgetéseiből és tétlenségéből az illegális migrációs válság kapcsán. 

 

„A Kanári-szigetek megtette kötelességét a szigetekre érkező kiskorúak ellátására, de a spanyol kormány magunkra hagyott minket” – jelentette ki az X-en.

 

https://x.com/FClavijoBatlle/status/1830497603407991050?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1830497603407991050%7Ctwgr%5E05dd2729ffc4d8bbf717aca65d11fd70a1d87170%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rtve.es%2Fnoticias%2F20240902%2Fcanarias-proceso-juridico-estado-crisis-migratoria%2F16233258.shtml

 

Clavijo az egyik tenerifei rádiócsatornának adott interjújában arra is panaszkodott, hogy a kormány ahelyett, hogy segítséget nyújtana nekik, inkább fenyegeti, megfélemlíti és még nagyobb nyomás alá helyezi azokat a  civil szervezeteket, amelyek már elviselhetetlen terhet cipelnek azzal, hogy szakadatlanul látják el a szigeteken tartózkodó több ezer afrikai migránst, köztük a már több mint ötezer kiskorút. Utóbbiak kapcsán ismét kiemelte, hogy befogadóközpontjaik eredetileg kevesebb mint kétezer gyerekre lettek tervezve. 

 

„Átléptek egy olyan határt, amiről sosem gondoltam volna, hogy megtörténhet” – mondta, majd megismételte, hogy kormánya mindeközben hűséges maradt a közös megállapodásokhoz, valamint a jogi előírásokhoz is, és a kiskorúak érdekeit mindenek felett tartotta.

 

https://x.com/FClavijoBatlle/status/1830566333630591217

 

Clavijo bejelentette, hogy mivel nem kapnak tényleges segítséget, a kanári kormány mostantól azt az álláspontot képviseli, hogy a hozzájuk csónakokkal és hajókkal érkező afrikai bevándorlók rendőri őrizet alatt álló személyek, nem pedig elhagyatott, védtelen emberek, és hozzátette, hogy ezért a spanyol kormány csak magát hibáztathatja. A régióvezető ennek kapcsán arra kérte azokat a civil szervezeteket, amelyek a befogadóállomásokat kezelik, hogy ne fogadjanak be több gyermekkorút a regionális vezetés kifejezett engedélye nélkül. Clavijo hangsúlyozta, hogy ez nem azt jelenti, hogy a Kanári-szigetek lemond az afrikai kiskorúak ellátásáról ebben a humanitárius válságban, hanem továbbra is segíteni fogja a befogadásukat, amennyiben rendelkezésre állnak az ahhoz szükséges erőforrások. 

Clavijo az X-en megemlítette azt is, hogy nagyra értékeli az olyan gesztusokat, mint például Pedro Sánchez miniszterelnök múlt heti afrikai diplomáciai körutazását és az ottani vezetőkkel megkötött megállapodásokat, de hangsúlyozta:

Ezeknek a gesztusoknak politikai akcióval kell párosulniuk, különben semmit sem érnek (...) a kormány elmulasztotta kötelességeit.

A Kanári-szigeteket soha nem látott illegális migrációs nyomás sújtja. A belügyminisztérium legfrissebb statisztikája szerint csak júliusban és augusztusban több mint 6 200 migráns érkezett a szigetvilágba, ami rekordnak számít. Ráadásul több mint 50 százalékuk az elmúlt tizenöt napban érte el a szárazföldet a térségben. A teljes évet tekintve pedig már 25 524 főt segítettek partra az ottani hatóságok, ami 123 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. 

Borítókép: Soha nem látott migrációs krízis uralkodik a Kanári-szigeteken (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.