A vártnál háromszor többen akarnak nemet váltani Németországban

Csaknem ezer kiskorú viselne szoknya helyett nadrágot vagy fordítva.

2024. 09. 13. 16:08
Gyerekek a játszótéren - még nem tudják, hogy mit kell majd akarniuk nemsokára (képünk illusztráció)
Gyerekek a játszótéren - még nem tudják, hogy mit kell majd akarniuk nemsokára (képünk illusztráció) Fotó: AFP/dpa/Malte Ossowski/Sven Simon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül 15 ezer ember szeretné hivatalosan megváltoztatni a nemét Németországban – sokkal többen, mint amennyit a kormány várt az önrendelkezési törvény elfogadásakor – írta a Welt. A jelentkezők körülbelül öt százaléka kiskorú, ami azt jelenti, hogy csaknem ezer kisfiú vagy kislány változtatná meg az életét úgy, hogy inkább a született nemétől eltérő nemhez tartozna.

Az önrendelkezési törvény elfogadása után láthatóan lényegesen többen akarnak változtatni a nemükön, mint amennyit a kormány várt. Augusztus végéig Németországban mintegy 15 ezren regisztráltak ilyen változást, amint azt a Spiegel közölte. 

A törvénytervezetben a szövetségi kormány mintegy négyezer esetre számított évente.

Az önrendelkezési törvény 2024. november 1-jén lép hatályba, de az érintettek augusztus 1-től regisztrálhatnak az anyakönyvi hivatalokban. Ezután három hónapos várakozási idő következik, amíg a nemi bejegyzés ténylegesen módosítható.

Az adatok kiértékeléséhez véletlenszerűen kiválasztott településektől kértek adatokat ezekről a bejegyzésekről.

 A mintát úgy alakították ki, hogy Kelet- és Nyugat-Németország vidéki közösségei, kisvárosai és nagyvárosai is szerepeljenek benne. Az eredményeket úgy súlyozták, hogy azok megfeleljenek a németországi népességeloszlásnak.

Népességre átszámítva Németországban tízezer lakosra átlagosan 1,8 regisztráció jut nemváltás miatt. A nagyobb városokban az átlag feletti 2,5 regisztrációs szám van. Az előrejelzés szerint a kisebb városokban és elővárosokban tízezer lakosra 1,8 regisztráció jut, vagyis ugyanannyi, mint az országos átlag. Vidéken még mindig 0,9 regisztráció jut tízezer lakosra.

Nincs különbség Kelet- és Nyugat-Németország között.

Aki más nemet vesz fel, annak új keresztnevet is kell választania, ha a régi név nem egyezik az új nemmel. A jelentkezők körülbelül 97 százaléka ezt szeretné megtenni. A kiskorúak tehát az eddig beérkezett regisztrációk mintegy öt százalékát teszik ki.

Borítókép: Gyerekek a játszótéren - még nem tudják, hogy mit kell majd akarniuk nemsokára (képünk illusztráció) (Fotó: AFP/dpa/Malte Ossowski/Sven Simon )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.